Adžići: Obilježen Dan oslobađanja Glogove (FOTO)

Adžići: Obilježen Dan oslobađanja Glogove (FOTO)

1538
0
PODIJELI

Učenjem mevluda i tevhida, obraćanjem gostiju i drugim prigodnim vjerskim programom, u mektebu u Adžićima obilježen je 24.decembar, dan kada su pripadnici Armije RBiH ušli u bratunačko mjesto Glogovu.

Ulazak u Glogovu je prvobitno bio planiran za 14.decembra 1992.godine, ali je iz objektivnih razloga odgođen za deset dana kasnije.

Jedan od aktivnih učesnika ovih dešavanja, Sadik Omerović, u svom obraćanju prisutnima je kazao:

“Nakon pripreme akcije i terena, samostalni bataljon Glogova je u noći između 23. i 24.decembra ušao na teritoriju Glogove, tajnim prolaskom između neprijateljskih linija. Početak oslobađanja Glogove je započeo u cik zore, baš onako kako je i planirano. Borbe su trajale cijeli dan, pri čemu je zauzeta skoro cijela borbena linija.U Jutarnjim satima 25.decembra Glogova je definitivno bila slobodna. Najzaslužniji za ovaj herojski podvig, bio je naš legendarni komandant Ejub Golić”, kazao je Omerović.

Kompletna teritorija Glogove, od strane samostalnog bataljona Glogova, držana je sve do 14.mart 1993.godine, kada su se zbog mogućnosti opstanka u okruženju, jer su neprijateljske jedinice zauzele cijelu teritoriju Cerske, Konjević Polja i Kravice, morali povući , prvo na brdo Magašići, a kasnije u Blječevu.