Zmajevi danas u prijateljskom duelu dočekuju Iran, igrači iz Premijer lige na ispitu

Preporučujemo

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će na stadionu “Asim Ferhatović Hase” ugostiti selekciju Irana u prijateljskom duelu.

Ovo će biti prilika da za reprezentaciju debituju igrači iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali i neki koji nisu imali veću minutažu u proteklom periodu.

Selektor Dušan Bajević, koji ovog mjeseca završava svoj posao na klupi Zmajeva, je na spisak za mečeve protiv Irana, ali i Lige nacija protiv Nizozemske uvrstio 32 nogometaša, ali se na okupljanju nije pojavio Anel Ahmedhodžić.

Protiv Irana svoju šansu bi, uz već provjerene snage, mogli dobiti golmani Kenan Pirić i Jasmin Burić, odbrambeni igrači Siniša Saničanin, Adnan Kovačević, Samir Zeljković, Dennis Hadžikadunić, Bojan Nastić, Advan Kadušić, Branimir Cipetić, Darko Todorović, Josip Ćorluka i Marko Mihojević, veznjaci Stjepan Lončar, Vladan Danilović, Haris Hajradinović, Deni Milošević, Amar Rahmanović, Benjamin Tatar, Almedin Ziljkić, te napadači Ajdin Hasić, Ermedin Demirović, Armin Hodžić, Smail Prevljak i Irfan Hadžić.

“Rezultat je bitan, to ćete vidjeti i sutra po sastavu koji će izaći. Izvest ćemo najbolji mogući sastav za koji smatramo da može ostvariti pobjedu. Želimo pružiti priliku igračima koji su manje igrali i koji su debitanti. Vjerovatno nećemo biti u mogućnosti svima pružiti priliku, ali dobar dio njih će sutra igrati uz podršku iskusnijih reprezentativaca”, rekao je Bajevićev pomoćnik Slaven Musa uoči ove utakmice.

I nogometna reprezentacija Irana će ovaj susret iskoristiti kako bi dala šansu igračima iz domaće lige, iako je selektor Dragan Skočić pozvao i nekoliko iskusnih reprezentativaca poput kapitena Ehsana Hajsafija (110 nastupa), napadača Karima Ansarifarda (81 nastup) i veznog igrača Vahida Amirija (53 nastupa).

Zmajevi su s Iranom do sada igrali šest susreta. U pet prijateljskih susreta Iran je slavio četiri puta uz jedan remi.

Prvi susret je odigran 22. jula 2001. godine u Bihaću kada je rezultat glasio 2:2.

Nakon toga Iran je slavio četiri uzastopna puta (10. august Iran – BiH 4:0, 2. februar 2005. Iran – BiH 2:1, 31. maj 2006. Iran – BiH 5:2, 12. august 2009. BiH – Iran 2:3 na Koševu), a u jedinom takmičarskom duelu Zmajevi su slavili i to na Svjetskom prvenstvu u Brazilu rezultatom 3:1.

Susret BiH – Iran igra se danas na stadionu “Asim Ferhatović Hase” od 18 sati uz direktan TV prijenos na kanalu Nova BH te tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.

Najnovije

spot_img