Životna priča Izeta Hajrovića: Od izdajnika do junaka nacije!

Životna priča Izeta Hajrovića: Od izdajnika do junaka nacije!

140
0
PODIJELI

Samo je jedan dodir s loptom bio dovoljan da Izet Hajrović preksinoć ponese epitet junaka nacije. Golčina koju je zabio Slovacima, presudivši utakmicu u Žilini, podigla je cijelu Bosnu i Hercegovinu na noge, a Izet se od fudbalera koji je osporavan zbog prvobitnog izbora da nastupa za Švicarsku, pretvorio u igrača kojeg domovina slavi. 

Hajrović ni sanjati nije mogao da će epizoda u Žilini završiti skandiranjem njegovog imena na ulicama bosanskohercegovačkih gradova.

 

– Presretan sam što je tako, što su navijači sretni zbog mene. Kada sam odlučio igrati za Bosnu i Hercegovinu, bilo je mnogo onih koji su bili radosni, ali i mnogo onih kojima nije bilo drago. Proglašavali su me izdajnikom i govorili ružne stvari o meni. Nadam se da će ovaj gol makar malo promijeniti to mišljenje o meni i da će me navijači prihvatiti. Ovo je bio gol za cijelu ekipu i cijelu Bosnu i Hercegovinu – govori Izet za “Dnevni avaz” nakon (ne)prospavane noći.
 
Izmišljotine o sukobu

Dobro je poznato kako se odvijala priča s Hajrovićem. U trenucima kada smo ga željeli u dresu BiH i kada su počele aktivnosti novog vodstva Nogometnog saveza BiH da ga dovede pod našu zastavu, Izet je šokirao sve. Prihvatio je poziv selektora Švicarske Otmara Hicfelda (Ottmar Hitzfeld) i zabilježio nastup u prijateljskoj utakmici s Tunisom.

Izet se, međutim, predomislio. I pored toga što je na njega sasuta paljba iz BiH, uključujući i negativne komentare naših reprezentativaca, nije ga bilo strah da se suoči s njima.

Upravo su takvi komentari bili uzrok glasina o sukobu Hajrovića s Edinom Džekom, ali naš mladi fudbaler jučer nam je u razgovoru u hotelu “Holiday Inn” u Žilini, prije povratka u Švicarsku, rekao da su to izmišljotine.

– U reprezentaciji sam primljen dobro, počevši od igrača i selektora pa do ljudi iz Nogometnog saveza BiH. Nisam imao nikakav problem. To što se govorilo o Džeki i meni su izmišljotine. Nismo imali nikakav problem u odnosu, a nećemo ga ni imati. Edin je među prvima prišao da mi čestita na golu, što dovoljno govori o nama – kaže Izet.

 

Jedan od razloga što se Izet predomislio i odbacio Švicarsku, a prihvatio BiH, bio je njegov mlađi brat Sead. Dok je Izet prošle zime propustio doći na prijateljsku utakmicu sa Slovenijom, Sead je došao. Mada mu nije bilo lako, jer su ga mnogi gledali kroz prizmu njegovog odmetnutog brata, Sead je počeo dobivati pozive za mladu reprezentaciju BiH i dobro se prilagodio novoj sredini. Svom starijem bratu prenio je svoje lijepe dojmove.

Uvijek Bosanac

– Sead mi je govorio sve najbolje o reprezentaciji. Kada se vratio iz Slovenije, govorio mi je kako je atmosfera u timu dobra i da su fudbaleri kao braća. To je sigurno bio jedan od razloga zbog kojih sam odlučio da se pridružim timu. Uostalom, ja sam se uvijek osjećao kao Bosanac bez obzira na to što sam prihvatio poziv iz Švicarske. Odazvao sam se jednostavno iz pristojnosti zato što su me pozvali, ali sam znao da taj nastup ne može utjecati na moju budućnost i odluku da igram za BiH – kaže Izet.

Gol Slovačkoj nije prošao nezamijećeno u zemlji u kojoj je rođen. Švicarski mediji ponovo žale što su izgubili Izeta.

– To je završena priča. Nemam šta žaliti, moja odluka je definitivna. Ja samo mogu zahvaliti ljudima u BiH koji su mi vjerovali. Zahvalan sam i za šansu koju sam dobio da pokažem šta znam. Nadam se da će ovakvih golova i pobjeda biti još mnogo – zaključuje Hajrović.

Raspalio sam pa šta bude

Vraćajući se na samu utakmicu, Hajrović kaže da, kada je primio loptu, nijednog trenutka nije razmišljao šta da uradi s njom.

– I u Zenici i u Žilini pokušavali smo ući u gol s loptom. Kada sam vidio da mi Vedo šalje upotrebljivu loptu, nisam nimalo razmišljao. Odlučio sam raspaliti po njoj pa šta bude, ali je na kraju ispao lijep gol.

 

U Žilini se završilo prelijepo, ali ne smijemo misliti da ćemo lako s Litvanijom. U preostale dvije utakmice moramo igrati punom snagom – rekao je Izet.
 
Od Makedonije preko Sarajeva do Ciriha

Hajrovići su, inače, porijeklom iz Bijelog Polja. Njihovi preci su, nakon Drugog svjetskog rata, preko Turske stigli u makedonsko selo Dresovo kod Prilepa, gdje su Izetovi i Seadovi roditelji Safet i Zilka živjeli do 1980. godine. Potom su se preselili u Sarajevo. Od 1987. su u Švicarskoj, gdje je talentirani tandem rođen (Izet 4. avgusta 1991. godine, a Sead 4. juna 1993.) i gdje je počeo igrati fudbal.

Izet je u Grashopersu izrastao u jednog od najtalentiranijih igrača u Švicarskoj, dok se Sead nedavno, nakon kaljenja u omladinskoj školi Arsenala, pridružio bratu u ciriškom klubu. Obojica su igrala za mlađe kategorije švicarske reprezentacije.

(DNEVNI AVAZ)