Uoči aprilske FIFA-ine liste: Zmajevi će biti 20., veliki skok Hrvatske na...

Uoči aprilske FIFA-ine liste: Zmajevi će biti 20., veliki skok Hrvatske na 4. mjesto?

48
0
PODIJELI
ogometna-reprezentacija-BiH

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na predstojećoj FIFA rang-listi, koja će biti objavljena 11. aprila napredovat će za tri pozicije i zauzimat će 20. mjesto.

Naime, za martovsku pobjedu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. protiv Grčke (3:1) izabranici selektora Safeta Sušića dobit će 71 poen i u ukupnom skoru imat će 896 bodova.

S obzirom na to da su Gana, Švedska i Čile zaradili manje bodova od nas, zmajevi će ih preskočiti na tabeli. Sa druge strane, više bodova od bh. tima imat će Danska koja je u posljednje dvije kvalifikacione utakmice ostvarila remi sa Bugarima 2:2 i pobjeda protiv Češke 3:0, te će sa dodatnih 86 bodova u ukupnom zbiru imati 900 bodova pa će sa 25. mjesta skočiti na 19. poziciju.

Inače, ovo će biti drugi put u historiji da naš državni tim bude plasiran na 20. mjesto. Na istoj poziciji bili smo i u decembru 2011. godine, dok smo najbolji plasman imali u januaru 2012. kada smo bili 19, piše Oslobođenje.

Za izradu aprilske liste čekao se i rezultat Brazila koji je u subotu navečer u prijateljskoj utakmici savladao Boliviju sa 4:0. Brazilci su ovim trijumfom zadržali 18. poziciju sa 909 bodova.

Zanimljivo, Grčka će uprkos porazu u Zenici ostati na 12. poziciji, a najveći napredak trebala bi ostvariti Hrvatska koja će zbog pobjeda protiv Srbije i Velsa 11. aprila vjerovatno biti 4. reprezentacija svijeta. Na vrhu neće biti promjena. Španija će ostati prva, Njemačka druga, a Argentina na trećoj poziciji.