UEFA će oštro kazniti Grčku ali i BiH

UEFA će oštro kazniti Grčku ali i BiH

813
0
PODIJELI

Utakmica između BiH i Grčke koja je odigrana sinoć u Atini obilježena je osim dramatičnim remijem 1:1 i gubljenjem dva boda i nizom incidenata, a najveći je zabilježen kada je na stadionu u Grčkoj raširen transparent: „Nož, žica, Srebrenica“.

Nedugo zatim istaknuta je i zastava Srbije.

Kako saznaje Patria predstavnici NS BiH intervenirali su odmah na poluvremenu gdje su delegatu skrenuli pažnju na nacionalističke i rasističke ispade grčkih navijača.

Kazna koja će uslijediti za grčki nogometni savez neće biti mala jer glavni moto UEFA-e koji godinama propagira je: „Ne rasizmu.“

Izvor iz NS BiH kaže za Patriju da su na poluvremenu i grčki političari koji su prisustvovali utakmici pokušali objasniti našim predstavnicima da je riječ o ljudima iz Srbije, ali dobili su jasan odgovor:

– Nemojte nas vi u Evropi podsjećati na naše rane koje nas bole jer taman kada smirimo situaciju u BiH neko u Evropi podsjeti nas na nju.

Pored velikih propusta organizatora koji su dopustili unošenje velikog broja pirotehničkih sredstava i zbog neodgovornosti pojedinaca i BiH će platiti kaznu koja neće biti manja od 50.000 švicarskih franaka.

Bakljada je uslijedila nakon gola Miralema Pjanića, a utakmica je prekinuta nekoliko minuta.

Iako će mnogi reći da je propust organizatora najveći i da oni treba da snose krivicu poznato je da UEFA nema milosti i da će i BiH platiti ceh paljevine na stadionu.