Selektor BiH Mehmed Baždarević kreće na turneju: Engleska prva stanica

Selektor BiH Mehmed Baždarević kreće na turneju: Engleska prva stanica

196
0
PODIJELI

Selektor nogometne selekcije BiH Mehmed Baždarević najavio je kako će odmah, nakon novogodišnjeg slavlja, krenuti na turneju, koja podrazumijeva razgovore sa reprezentativcima naše zemlje.

Kako je otkrio za Oslobođenje, prva stanica će biti Engleska, gdje nastupaju tri zmaja – Edin Džeko, koji je ujedno kapiten, te Asmir Begović i Muhamed Bešić, a idealno vrijeme posjete je, kako nam je rekao Meša, 11. i 12. januar, odmah poslije susreta Everton – Manchester City.

– Čekam potvrdu termina, a više bih se volio sresti nakon meča, kako ne bih remetio pripreme za utakmicu, kaže nam Baždarević, te dodaje kako mu je cilj posjetiti zemlje i igrače u kojima su prvenstva već počela ili se igraju. Zato će, nakon Engleske, skoknuti i do Belgije, onda slijedi Italija, a potom i Njemačka, gdje nastupa veliki broj naših nogometaša. Peta stanica je Sarajevo, odnosno BiH, gdje novi selektor planira susrete sa trenerima iz Premijer lige BiH.

– Niko ne može napisati ni jedno ime, jer ga sigurno ne zna. Može se samo špekulisati sa novim imenima, jer ih ja nikome ne govorim. Napravio sam plan, koji su ljudi iz N/FSBiH usvojili i neću odstupati od njega. Meni, da naglasim, nisu važne toliko utakmice, već momci sa kojima želim razgovarati, a najbitniji su mi oni koji su iznijeli teret prošlih kvalifikacija. Najprije s njima želim obaviti razgovor, a vjerujem u to da će se pojaviti i nova imena. Potrebna nam je svježa krv, to je sigurno, ali igrači koji su već bili tu su najvažniji, kaže Meša, koji će posebnu pažnju posvetiti povrijeđenim igračima.

– Moram vidjeti kako teče oporavak Seje Kolašinca i Vede Ibiševića, a nadam se da će i Džeko uskoro na teren. Bitno mi je kako se oni osjećaju, kad će Kolašinac na teren, kad će Vedo zaigrati, kako su Spahić, Begović, Bešić… Sve njih ću obići, a sve u interesu reprezentacije BiH.

Prva prepreka za Mešu bit će Andora, koju novi selektor nimalo ne potcjenjuje, jer i za njega i igrače će sve biti novo.

– U današnjem fudbalu ne smiješ nikoga potcijeniti, niti ćemo to raditi. Idemo od utakmice do utakmice, a prva na redu je Andora. Slijedi prijateljski meč protiv Austrije, o kojem ćemo misliti tek nakon kvalifikacijske utakmice. Dakle, radit ćemo sistematski i korak po korak, jer samo tako možemo postići željeni rezultat, tvrdi Baždarević, koji će do 28. marta, kada se igra susret protiv Andore imati konkretna imena reprezentativaca.

Jasno je da se spisak igrača neće mnogo mijenjati. Kriteriji za pozivanje, prema selektorovim riječima, jesu dobre igre u klubovima, a nikome vrata nisu zatvorena.

– Bio bih lud kada bih vidio da neko igra dobro, a ja ga ne pozivam. Dakle, svi oni koji budu u formi, svima su vrata otvorena, a o imenima zaista neću. Novinari će svakako špekulisati, a svi će te saznati njihova imena kada budem prvi put objavio spisak, najavio je novi selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević.

Mehmed Baždarević je najavio posjete Engleskoj, Belgiji, Italiji i Njemačkoj, gdje će gledati reprezentativce naše zemlje, ali i one koji bi tek mogli obući dres zmajeva. Među njima nalazi se i dvojac iz belgijskog Standarda Arslanagić i Milošević, koji nastupaju za mlađe selekcije Belgije, a porijeklom su iz BiH.
Ipak, kako Baždarević nije želio govoriti o imenima, donosimo vam pregled onih igrača koji nastupaju u pomenutim zemljama.
• ENGLESKA: Edin Džeko (Manchester City), Asmir Begović (Stoke), Muhamed Bešić (Everton).
• ITALIJA: Ervin Zukanović (Chievo), Ivan Martić (Verona), Milan Đurić (Cesena).
• BELGIJA: Haris Hajradinović (Gent), Nermin Zolotić (Gent), Dino Arslanagić (Standard), Deni Milošević (Standard).
• NJEMAČKA: Emir Spahić (Bayer), Sejad Salihović (Hoffenheim), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Vedad Ibišević (Stuttgart), Mensur Mujdža (Freiburg), Sead Kolašinac (Schalke), Mario Vrančić (Padeborn), Jasmin Fejzić (Aalen), Izet Hajrović (Werder), Adnan Zahirović (Bochum).