Sead Kološinac: Uskoro dolazim u BiH da izvadim pasoš

Sead Kološinac: Uskoro dolazim u BiH da izvadim pasoš

304
0
PODIJELI
sead_kolasinac

Sead Kolašinac, devetnaestogodišnji igrač Šalkea  najprijatnije je otkrovenje  drugog dijela bundesligaških  takmičenja kao i Lige Šampiona.  Ovaj  stameni  bh. internacionalac  je debitovao tačno prije  pola godine za “plavce” iz Gelzenkirhena i to 15. septembra u Firtu,  a samo sedam dana kasnije pred 65 hiljada gledalaca upisao je prvi domaći nastup proti Wolfsburga.  Danas je ekipu Šalkea teško zamisliti  bez Kolašinca.

 

Sead, zbog svojih sjajnih predispozicija, fudbalskog umijeća, perspektive mjesecima „golica” bh. javnost. Koja s pravom „pritišće” selektora, NSBiH, predsjednika, samo sa jednom željom; da što prije Kolašinca dovedu u bh. reprezentaciju. Na ovog svestranog defanzivca računaju i u njemačkom savezu, što njegov status čini kompleksnim. Srećom, presudit će njegova želja da igra za državu odakle vuče korijene, koja mu je na srcu.

 

O tome i drugim stvarima razgovarali smo sa Seadom. Rado je prihvatio razgovor za jedini sportski list u BiH.

 

–  Iako imam tek devetnaest godina promjenio sam dosta klubova. Razlog tome je što sam počeo rano da igram i to, vjerovali ili ne sa tri godine u klubu FFSV Karlsrue i tu ostao do svoje sedme godine. Uslijedio je prelazak u Karlsrue i to 2001.,  gdje ostajem sve do  2009. kada na kratko prelazim u Hofenheim.  Tu sam ostao samo jednu sezonu  da bi prešao u FVB Stutgart, nakon čega sam 2011. godine, na nagovor mog  savjetnika  i oca potpisao za Šalke jer  su uvidjeli da je Šalke moja prava prilika – počinje Kolašinac razgovor za Avazov SPORT.

 

Iako je Sejo rođen u Njemačkoj perfektno govori naš jezik.

 

 Postao si  standardni igrač, trener Jens Keller pun je hvale za tvoj učinak. Kako komentarišeš svoj status u Šalkeu?

 

– Ja sam sa Šalkeom potpisao ugovor do 2015. godine i mogu zaista reći da se osjećam perfektno.  Lijepo mi je, ide mi dobro, sve je idealno za sada. Gode mi pohvale, ali više bi me motivisalo da sam, recimo rezerva, pa da zapnem i ustalim se u timu. Takav sam po prirodi. Ja na svaki trening ulazim maksimalno  što je trener Keller i osjetio i dao mi šansu koju sam iskoristio.

 

 Sejad nam je otkrio ko mu je prorekao da će igrati u Šalkeu.

 

– Dok sam bio mali često sam se igrao fudbala sa sestrom Sabrinom i ona mi je stalno vikala „ti ćes igrati u Šalkeu”. Ne znam otkud joj to pa zato kad dođem kući kod roditelja stalno me zeza  kako je ona upravo pogodila gdje ću igrati- kaže uz osmjeh Kolašinac.

 

 Tvoji roditelji žive u Karlsrueu, a ti u Gelzenkirhenu.  Kako ti je  kao samcu? S kim se družiš od igrača,u privatnom životu? Imaš li djevojku, gdje izlaziš najviše? 

 

– Od igrača Šalkea najviše sam vezan za Juliana Draxlera i stalno smo skupa. Često dolazi kod mene, ja idem kod njega, spavamo jedan kod drugoga. Stalno smo na putovanjima i nemam puno vremena za privatni život. Nedavno sam bio na bosanskom sijelu i bilo mi je super. Djevojku imam i Bosanka je, ali  nemoj ime da govorim ako može ikako.

 

 Kada si bio posljednji put u BiH, kada namjeravaš ponovo? Raduješ li se odlasku? 

 

– Dok sam bio manji  i sa manje obaveza, odnosno donedavno, išao sam jednom, a često i dva puta sa roditeljima  i to u Domanoviće kod Čapljine. Tamo imam puno mamine rodbine i sa  daidžama znao sam često otići u lov. To ću i sada isto uraditi kad odem čim se završi sezona.  A i moram ostatak papira za promjenu pasoša sam da završim. Sad nemam vremena, moram se koncentrisati na utakmice i prvenstvo.

 

 Znači li to da uzimate bh državljanstvo i da  ćete igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine? 

 

– Ja sam vam to rekao još prošle godine u intervjuu za Avaz. Ostajem pri svome stavu. Želim igrati za svoju zemlju, za Bosnu i Hercegovinu! Roditelji su također saglasni sa tom odlukom, pogotovo otac koji kaže: Pa ti si sad punoljetan imaš 19. godina i sam odluči! Ja sam odlučio.

 

Sejina odluka će obradovati milionsku armiju bh navijača širom svijeta. Sejo već prati „zmajeve”…

 

– Gledam i pratim naše nastupe i mogu samo da kažem da smo do sada  odigrali super. Nadam se   da ćemo otići u Brazil i da tamo sa ovakvom ekipom možemo napraviti dosta  i biti veliko iznenađenje svjetskog prvenstva.  Imamo  strašan napad Džeko, Ibišević, pa Pjanić i Misimpović su veliki igrači.

 

 Ustalili ste se u Šalkeu, igrate za Njemačku U- 19, a imali ste poziv i za mladu njemačku reprezentaciju… Potpisali ste ugovor, nastupali uspješno u Ligi šampiona, koji vam je detalj do sada ostao u posebno u sjećanju?

 

– Meni je najdraži i rado se sjećam  kada sam sa Šalkeom, igrajući za U- 19   postali šampioni u Njemačkoj. Posebnu težinu ima utakmica u Istanbulu u Ligi šampiona. Bio je to poseban osjećaj igrati pred takvom publikom i protiv takvih asova kao što su Drogba, Sneider, Burak i dr… Biće još dosta dobrih utakmica- izjavio je na kraju za Avazov Sport Sead Kolašinac.