Reprezentacija BiH pala na 55. mjesto, Zmajevi u četvrtom šeširu

Preporučujemo

FIFA je objavila novu rang listu reprezentacija, a Bosna i Hercegovina je doživjela novi pad i nalazi se na 55. mjestu.

Od ranije je poznato bilo da će Zmajevi doživjeti pad na rang listi, zbog čega su pali u četvrti šešir za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a sada je to postalo i zvanično.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je pad od četiri pozicije i sada je 55. reprezentacija svijeta sa 1410 poena, 14 manje u odnosu na prošlomjesečnu rang listu.

Zmajevi su u novembru 2013. godine imali najbolji rezultat na FIFA rang listi kada su se nalazili na 19. mjestu, ali od tada uslijedio je veliki pad.

Na vrhu FIFA rang liste nije bilo promjena, tačnije među prvih šest reprezentacija, tako da je poredak ostao isti – Belgija, Francuska, Brazil, Engleska, Portugal i Španija.

Argentina se probila na sedmo mjesto, a time je Urugvaj pao na osmo. U TOP 10 je ušao i Meksiko, koji je deveti, dok se u ovo društvo vratila i Italija i sada je deseta. Hrvatska je ispala iz deset najboljih i trenutno je 11.

Krovna fudbalska organizacija objavila je raspored evropskih šešira za žreb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Prvi šešir je dosta kvalitetan, gdje je najpoženija Danska, a samo jedno mjesto iz grupe će direktno izboriti mjesto u Kataru.

Preostalih 10 drugoplasiranih moraće da igraju dvije runde baraža, sa još dvije najbolje selekcije iz trećeg izdanja Lige nacija, što znači da se dobijaju samo tri vize na toj stazi.

Prvi šešir čine: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Njemačka, Holandija, Hrvatska i Danska, u trećem su Rusija, Norveška, Češka, Mađarska, Republika Irska, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka i Finska.

U četvrtom su Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija i Luksemburg, a u petom Jermenija, Kipar, Farska ostrva, Azerbejdžan, Estonija, Kazahstan, *Kosovo (ne može sa Srbijom), Litvanija, Letonija i Andora.

Posljednji šešir sačinjen je od Malte, Moldavije, Lihtenštajna, Gibraltara i San Marina.

Žrijeb je na programu 7. decembra u Cirihu od 18 sati po srednjoevropskom vremenu.

Najnovije

spot_img