Prvi od dva koraka prema Euru: Zmajevi na Grbavici dočekuju Sjevernu Irsku!

Preporučujemo

Nogometna reprezentacija BiH večeras na stadionu Grbavica igra polufinalni susret baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo 2021. godine protiv Sjeverne Irske, a eventualnom pobjedom Zmajevi će doći na samo korak od historijskog uspjeha.

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) je 17. marta i službeno odgodila Evropsko prvenstvo 2020. za narednu godinu, a shodno toj odluci pomjeren je i baraž za smotru najboljih ekipa Starog kontinenta, koji je trebao biti održan krajem marta.

Umjesto toga, utakmice su se prvobitno trebale igrati u junu, međutim kako sezona ni mjesecima nakon toga nije nastavljena, UEFA je odlučila da će se utakmice baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo igrati u oktobru i novembru ove godine.

Tako će naša reprezentacija prvi meč, odnosno susret polufinala, igrati protiv Sjeverne Irske na Grbavici, a ukoliko ostvarimo pobjedu, naš tim će igrati protiv boljeg iz duela Slovačke i Republike Irske i taj susret bi se trebao igrati u novembru.

Poznajemo protivnika

Što se tiče našeg prvog protivnika, Sjevernu Irsku imali smo priliku detaljno upoznati u prošlom izdanju Lige nacija, odnosno 2018. godine kada je selektor reprezentacije BiH bio Robert Prosinečki, a u obje tekme naš tim je ostvario pobjede; prvu u Belfastu rezultatom 2:1, a drugu na Grbavici rezultatom 2:0.

Prvi meč u Belfastu u gotovo svim segmentima igre pripao je selekciji Sjeverne Irske, no naš tim je golovima Duljevića i Sarića uspio na najbolji način iskoristiti promašaje domaćih i na kraju pobjedom otvoriti Ligu nacija. U tom susretu Sjeverna Irska ja imala posjed lopte od 67 posto uz čak 26 udaraca prema našem golu, dok smo mi uzvratili sa samo pet pokušaja. Također, imali su i 18 kornera, a tek iz posljednjeg uspjeli su ublažiti poraz.

Pomenuti susret se igrao u septembru 2018. godine, a samo mjesec nakon toga Zmajevi su u okviru 4. kola Lige nacija dočekali Sjevernu Irsku na Grbavici i u tom meču upisali pobjedu od 2:0. Za razliku od Belfasta, naš tim je na Grbavici prihvatio epitet favorita i tokom svih 90 minuta bio je bolji od gostujućih igrača, a na kraju smo imali 18 udaraca prema golu, sedam više od Sjeverne Irske i nešto bolji posjed lopte (53 posto), što nam svakako daje veliki razlog za optimizam pred naredni meč.

“Pripremamo se dugo za ove dvije utakmice. Mi smo kvalitetom bolji od Sjeverne Irske, veoma se dobro poznajemo, znamo kvalitet jedni drugih i smatram da možemo pobijediti požrtvovanjem i odgovornošću. Možda će neka greška odlučiti utakmicu, a pokušat ćemo mi biti ti koji će na kraju slaviti”, kazao je Bajević i nastavio:

“Oni su praktično sada s istim sastavom kao i tada, a mi nismo, jer imamo mnogo problema s igračkim kadrom. Također, ovo kišovito vrijeme njima više odgovara, ali ništa od toga nam ne treba biti opravdanje.”

Utakmicu je također najavio i kapiten Zmajeva Edin Džeko koji je rekao da nijednog trenutka ne smijemo potcijeniti Sjevernu Irsku.

“U nogometu ne postoje istinski favoriti. Prije deset godina si mogao da kažeš da ćeš sigurno pobijediti nekoga, sada više nije tako. Svi danas igraju nogomet, svako svakoga može pobijediti. Ja to najbolje znam. Ako ne daš sve od sebe, teško ćeš doći do rezultata”, kazao je Džeko i dodao:

“Mi se dobro poznajemo i ne može niko nikog iznenaditi nečim. Igrali smo dva puta s njima, ali te utakmice nas ne trebaju opustiti. Mi smo poznati po tome da možemo potcijeniti nekoga i to ne smijemo uraditi ovaj put. I oni znaju kakvu priliku imaju da odu na Euro i znam da će dati i više od maksimuma da to i učine. Mi moramo biti spremni na sve sutra da dođemo do pobjede.”

Španski sudija, VAR i povratak navijača

Pravdu na stadionu Grbavica će dijeliti španski arbitar Antonio Mateu Lahoz, jedan od najboljih svjetskih nogometnih sudija, a koji se, između ostalog, nalazi se u UEFA-inoj elitnoj grupi i 2017. i 2019. godine je sudio polufinale Lige prvaka.

Kada je riječ o bh. terenima, premijeru će imati i VAR tehnologija koja će se koristiti na svim utakmicama baraža za odlazak na Euro, pa tako i na Grbavici, a treba reći i to da će na stadionu biti približno 1.800 navijača s obzirom na to da je UEFA dozvolila do 30 posto kapaciteta stadiona.

Utakmica polufinala baraža za Euro između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske igra se na stadionu Grbavica od 20:45 sati uz direktan prijenos na kanalu Nova BH.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img