Preminuo legendarni bokser Marijan Beneš

Preminuo legendarni bokser Marijan Beneš

256
0
PODIJELI

Marijan Beneš, jedan od najboljih evropskih boksera svih vremena, preminuo je jutros u Banjaluci u 67. godini, nakon duge i teške bolesti.

Marijan Beneš je bio evropski prvak u amaterskom i profesionalnom boksu i jedan od najslavnijih boksera sa ovih prostora. Zajedno sa Matom Parlovom obilježio je boksersku scenu bivše Jugoslavije.

Beneš je rođen 11. juna 1951. u Beogradu, a već kao tinejdžer potpisao je za Slaviju iz Banjaluke. Tokom svoje amaterske karijere, Beneš je osvojio devet naslova prvaka Bosne i Hercegovine i četiri titule prvaka Jugoslavije.

Bio je prvak Mediterana, prvak Balkana, najbolji sportista Jugoslavije, osvojio je „Zlatnu rukavicu“, „Zlatni gong“, „Čeličnu pesnicu“.

Poslije sjajne amaterske karijere i osvojene zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u boksu 1973. godine u Beogradu, prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lako-velter kategoriji 1979. godine. U banjalučkom „Boriku“, pred svojom publikom, nokautirao je Francuza Žilbera Koena u četvrtoj rundi.

Titulu profesionalnog prvaka je uspješno odbranio četiri puta.

Beneš je bogatu karijeru okončao 1983. godine poslije teške povrede oka.

Imao je 39 profesionalnih mečeva u kojima je ostvario 32 pobjede (21 meč nokautom), uz šest poraza i jedan remi. Ukupno je odboksovao 233 profesionalne runde.

(RTV GD/BHRT)