Porto nakon produžetaka izbacio Romu iz Lige prvaka, Manchester United eliminisao PSG

Preporučujemo

Ekipa Porta izbacila je Romu iz osmine finala Lige prvaka nakon što su ih poslije produžetaka pobijedili rezultatom 3:1.

Eusebio Di Francesco poprilično oprezno je ušao u ovaj meč, a u dresu Rome od prve minute bilo je čak sedam defanzivno orijentisanih igrača koji su igrali u formaciji 3-4-3. Porto je na početku prijetio šutevima s distance, no nisu imali ozbiljnu priliku, a onda u 26. minuti stižu u vodstvo.

Manolas je izgubio loptu na centru, ofanzivni igrači Porta odigrali su brzu akciju koju je na kraju Soares na asistenciju Marege pretvorio u pogodak za veliko slavlje navijača na Dragao stadionu. Pogodak za vodstvo Porta je znatno podgrijao atmosferu na stadionu jer je to bio rezultat koji je vodio domaće u četvrtfinale, no slavlje nije dugo trajalo.

Igrala se 36. minuta kada je Perrotti probio po lijevoj strani, jedan domaći igrač ga je srušio, a sudija Čakir pokazuje na bijelu tačku. Odgovornost je preuzeo kapiten Daniele De Rossi koji je Casillasa poslao u jednu, a loptu u drugu stranu za rezultat prvog poluvremena (1:1). Prije kraja prvog poluvremena, De Rossi je zbog povrede napustio igru, a kapitensku traku preuzeo je Edin Džeko.

Drugo poluvrijeme opet su bolje otvorili igrači Porta koji su u 50. minuti prijetili preko Soaresa, no Olsen je to odbranio, ali spasa za golmana Rome nije bilo dvije minute kasnije kada Marega koristi asistenciju Corone i pogađa za novo vodstvo domaće ekipe od 2:1.

Nakon toga obje ekipe imale su nekoliko dobrih prilika za postizanje pogotka, Porto preko Brahimija i Otavija, a Roma preko Perrottija koji je bio sebičan i idealnu situaciju za postizanje pogotka upropastio je lošim udarcem umjesto dodavanjem za Zainola koji je bio usamljen.

Regularnih 90 minuta završeno je pobjedom Porta rezultatom 2:1, koliko je glasila i pobjeda Rome u Rimu, pa su uslijedili produžeci.

U prvih 15 minuta produžetka Porto je imao jedinu priliku preko Marege, a onda u drugom produžetku Edin Džeko propustio je dvije kolosalne prilike za Romu. Prvi put iz čiste situacije šutirao je preko gola, dok je drugi put jedan defanzivac Porta stigao loptu na liniji i vratio je u polje.

Kazna za promašaj stigla je veoma brzo, odnosno u 117. minuti kada sudija Čakir nakon dodatnog pregledavanja VAR-a svira prekršaj Florenzija i pokazuje na bijelu tačku za Porto, a siguran realizator bio je Telles koji pogađa za 3:1.

Ekipa Manchester Uniteda šokantno je izbacila PSG iz Lige prvaka nakon što su u uzvratnom meču osmine finala slavili u Parizu rezultatom 3:1 što im je nakon poraza od 2:0 u prvom meču bilo dovoljno za prolazak dalje.
Bez obzira na to što su u Pariz stigli kao potpuni autsajderi, Crveni đavoli hrabro su se od prve minute suprostavili domaćem PSG-u i odmah su pokazali da su u glavni grad Francuske stigli po čudo i prolazak u četvrtfinal, iako su prvi meč na domaćem terenu izgubili rezultatom 2:0. Već u drugoj minuti, gosti su stigli u vodstvo i najavili ono što će se dva sata kasnije desiti. Čudo!

Lukaku je iskoristio veliku grešku odbrane PSG-a, oduzeo im je loptu i rutinski riješio situaciju jedan na jedan s golmanom Buffonom za rano vodstvo Manchester Uniteda. Primljeni pogodak odmah je razbudio igrače Thomasa Tuchela koji su u osmoj minuti zaprijetili preko Mbappea, ali je njegov šut blokiran.

Ipak, ono što nisu uradili u osmoj, igrači PSG-a uspjeli su u 12. minuti. Mbappe je poslao prizemni centaršut kroz peterac Manchester Uniteda, De Gea nije mogao stići loptu, a na pravom mjestu bio je Bernat koji je pogodio za 1:1.

Domaći igrači su nakon postignutog pogotka još ofanzivnije krenuli prema golu gostiju iz Engleske, a do 21. minute imali su tri prilike preko Dani Alvesa, Bernata i Di Marije, no bez učinka. Igra se nakon toga malo smirila, a onda Manchester United dolazi do novog vodstva.

Rashford je šutirao, Buffon jako loše reagovao i kratko odbio loptu, a na pravom mjestu bio je Lukaku koji drugim pogotkom donosi novu prednost Crvenim đavolima.

To je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena, a u nastavku susreta tempo igre je znatno pao, PSG je pokušavao doći do pogotka kojim bi riješili pitanje putnika u četvrtfinale, ali se Manchester United dobro branio i zatvorio je sve prilaze svom golu.

Kako se bližio kraj utakmice, činilo se da u drugom poluvremenu neće biti pogodaka, a onda u 90. minuti sudija Damir Skomina nakon pregledavanja VAR-a pokazuje na bijelu tačku za Manchester United zbog igranja rukom jednog jednog igrača PSG-a, a siguran realizator bio je Rashford koji silovitim udarcem postiže treći pogodak za Manchester United i donosi im čudesan prolazak u četvrtfinale Lige prvaka.

Sudbina je htjela da Ole Gunnar Solskjaer u debiju u nokaut fazi Lige prvaka na klupi Manchester Uniteda stigne do nevjerovatnog preokreta i golom u sudijskoj nadoknadi, što je bio njegov zaštitni znak, izbaci PSG. Ovaj rezultat samo je još jedan pokazatelj koliko je Norvežanin unaprijedio Crvene đavole nakon odlaska Josea Mourinha, a kada su bez faktički pola prve postave uspjeli ostvariti ovakav rezultat i izbaciti PSG, onda granice za United ne postoje.

(RTV GD/Klix)

Najnovije

spot_img