Luka Modrić zvanično najbolji igrač Evrope u prošloj sezoni

Preporučujemo

Hrvat Luka Modrić izabran je za najboljeg igrača Evrope za sezonu 2017/18. Ovo je za Modrića prvi put u karijeri da se okiti ovom nagradom, a njegova konkurencija u najužem izboru bili su Cristiano Ronaldo i Mohamed Salah.

Nogometaš Reala u Moskvi proglašen za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva, pa se može reći da iza sebe ima najbolju sezonu u izuzetno trofejnoj i uspješnoj nogometnoj karijeri.

Modrić je u prošloj sezoni odigrao ukupno 43 utakmice za Real Madrid, postigao je dva pogotka i upisao je osam asistencija, međutim dao je veliki doprinos u trećem uzastopom pohodu Real Madrida na titulu prvaka Evrope, čime je ime sebe i svojih saigrača zlatnim slovima upisao u historiju kluba i najelitnijeg nogometnog takmičenja.

Pored toga, Modrić je s reprezentacijom Hrvatske stigao do nevjerovatnog podviga s obzirom na to da su Vatreni na Svjetskom prvenstvu u Rusiji stigli do samog finala, gdje su rezultatom 4:2 poraženi od Francuske. Modrić je proglašen za najboljeg igrača turnira, što je sigurno imalo veliki utjecaj.

Na drugom mjestu završio je Portugalac Cristiano Ronaldo koji je s Real Madridom osvojio titulu prvaka Evrope, bio je najbolji strijelac Lige prvaka, ali s reprezentacijom Portugala stigao je samo do druge faze Svjetskog prvenstva. Salah je, s druge strane, ostao bez ijednog ekipnog trofeja, a uspio je osvojiti nagradu na najboljeg igrača engleskog Premiershipa. Uz to, stigao je do finala Lige prvaka.

Na konačnom spisku kandidata nije bilo francuskih nogometaša, osvajača titule svjetskih prvaka.

Antoine Griezmann se u izboru 80 trenera i 55 novinara iz cijele Evrope našao na četvrtom mjestu, dok je Kylian Mbappe zajedno s Argentincem Lionelom Messijem uvršten na šesto mjesto.

Za najboljeg golmana u prošloj sezoni proglašen je čuvar mreže Real Madrida Kaylor Navas, a pored njega u konkurenciji su bili Alisson Becker i Gianluigi Buffon.

Najbolji defanzivac za prošlu sezonu očekivano je bio Sergio Ramos, a u konkurenciji za ovu nagradu bila su dva njegova saigrača – Marcelo i Raphael Varane.

Za najboljeg veznog igrača proglašen je Hrvat Luka Modrić, a pored njega u izboru za ovu nagradu bili su Kevin De Bruyne i njegov saigrač Toni Kroos.

Za najboljeg napadača očekivano je izabran Cristiano Ronaldo kao najbolji strijelac Lige prvaka, ispred Lionela Messija i Mohameda Salaha.

Za najbolju igračicu izabrana je Pernille Harder, a s njom u konkurenciji bile su Ada Hegerberg i Amandine Henry.

Najnovije

spot_img