PODIJELI

Devetorostruka prvakinja Bosne i Hercegovine i Balkanska prvakinja u brdskom biciklizmu Lejla Tanović (23) osvojila je četvrto mjesto na utrci svjetske biciklističke federacije UCI u Istanbulu i novih 50 UCI bodova.

Riječ je o najjačoj kategoriji utrke koja takmičarima donosi i najveći broj UCI bodova. Pobjedu u ženskoj kategoriji odnijela je Iryna Popova (26) iz Ukrajine, saopćeno je iz MTB reprezentacije BiH.

Uslovi na utrci su bili izuzetno teški zbog kiše koja je padala cijeli dan, a Tanović je prvi put u karijeri nastupila na visoko rangiranoj HC utrci. Novih 50 UCI bodova donijet će joj veliki napredak na UCI rankingu.

– Utrka je bila jako fizički zahtjevna zbog blata, međutim moram priznati da ja ipak volim takve uslove na stazi jer u tim uslovima često treniram u Sarajevu. Drago mi je što sam pokazala odličnu formu u jakoj konkurenciji i to na kraju duge sezone. Moj cilj je i dalje odlazak na Olimpijske igre u Tokio – izjavila je Tanović.

Selektor MTB reprezentacije Amar Njemčević rekao je da je Tanović pripremila gume za blato što joj je svakako donijelo određenu prednost.

– Na treninzima staza je bila potpuno suha ali prognoza je najavljivala kišu. Znali smo da će se u slučaju većih količina kiše staza u potpunosti promijeniti. Pripremili smo gume za blato što nam je donijelo određenu prednost. Utrka je bila izuzetno zahtjevna za bicikl i takmičare. Lejla je vozila veoma dobro i pokazala izvrsnu formu na zadnjoj utrci sezone – rekao je Njemčević.

Prvakinja BiH će se odmarati nekoliko dana, a onda će početi pripreme za narednu sezonu. Prvu utrku vozit će već u martu.

 

(RTV Glas Drine/FENA)