Košarkašice BiH doživjele ubjedljiv poraz od Kanade, ali plasman na SP nije upitan

Preporučujemo

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u japanskoj Osaki doživjela poraz od selekcije Kanade u meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a konačan rezultat na kraju je glasio 96:64.

Kanađanke su puno bolje otvorile meč i na samom startu došle do dvocifrenog vodstva (18:7), a rezultat je nakon prvih 10 minuta bio 30:19. Naše košarkašice nisu imale odgovor na veoma brzu igru Kanađanki, koje su uz sve to bile izuzetno precizne u šutu za tri poena, što i jeste segment koji je napravio razliku u današnjem meču.

U drugoj četvrtini Kanađanke su ubacile u još jednu brzinu više, ubrzo su došle i do 20 poena prednosti čime su pokazale da je zaista riječ o jednoj sjajnoj ekipi, a posebno je dominirala Carleton koja je ubacila 21 poen u prvom dijelu, U našem timu istakla se Jones koja je ubacila 13 poena na poluvremenu, a rezultat je glasio 57:36.

Sličnu igru vidjeli smo i u drugom poluvremenu, Kanađanke su nastavile s izuzetno brzom i efikasnom igrom u napadu, na što naše igračice nisu imale odgovor, pa je meč završen ubjedljivom pobjedom Kanade (96:64).

Naše košarkašice su u četvrtak trebale igrati meč protiv Bjelorusije, ali se ova selekcija nije pojavila u Japanu zbog problema s koronavirusom.

Zbog toga je već sada izvjesno da će se BiH plasirati na Svjetsko prvenstvo budući da je odlazak na smotru najboljih svjetskih selekcija osiguran za tri najbolje ekipe iz svake grupe koja broji po četiri učesnika, pa je samim tim jasno da rezultat nije bio od prevelike važnosti, iako bi nam dobra partija sigurno utjecala na samopouzdanje.

S druge strane, sigurno je da nam ovakva utakmica može poslužiti kao odlična lekcija za ono što nas na smotri najboljih očekuje i da će današnje “neiskustvo” i realno loš rezultat protiv odličnih i raspoloženih Kanađanki biti dovoljna opomena da rezultati neće doći “sami od sebe”.

U nedjelju, ovaj put u terminu od 10 sati po našem vremenu, bh. selekciju očekuje novi duel i to protiv domaćina Japana.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img