Ivaylo Petev pao na još jednom ispitu, otkrio zašto nije zvao Asmira Begovića

Preporučujemo

Ivaylo Petev, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine jučer je objavio spisak Zmajeva za predstojeće mečeve kvalifikacija za SP protiv Finske (24. marta) i Francuske (31. marta), te prijateljski meč protiv Kostarike (27. mart).

Selektor bh. tima pao je na još jednom ispitu (pristao da mu nametnu saradnike, a koje još nije dobio; rekao da neće zvati igrače koji ne igraju u klubovima, a pozvao ih; rekao da će zvati igrače iz PLBiH, a nikoga nije pozvao…), jer je najavio kako neće mijenjati formaciju. To znači da neće donijeti ništa novo, nego će se prilagoditi onome što smo gledali i do sada… Samim time otkrio je kako nema hrabrosti preuzeti rizik.

– S obzirom na to da imamo vrlo malo vremena za pripreme, jako je teško generalno mijenjati sistem igre. Imat ćemo skoro jedan i po trening… Meni je bitno da ima simbioza među igračima. Možda će biti nekih malih promjena, ali nećemo mijenjati generalno jer je preriskantno – kazao je Petev.

Dosta nervozan, a malo i nedorečen, bio je kada je otkrio zašto na spisku nema Asmira Begovića.

– Imamo širi spisak igrači koji nisu pozvani, a to ne znači da nisu tu. Smatrao sam da će igrači koji su sada na spisku da će podnijeti pritisak u ovim utakmicama. Računam na većinu igrača i vrata su uvijek otvorena – kazao je Petev, a potom govorio i o Kenanu Piriću, koji je dobio poziv iako ne igra za Maribor:

– On je iskoristio svoju šansu do sada. Mlad je i kvalitetan, imao je dobru utakmicu protiv Italije. Mislim da je on budućnost naše reprezentacije i dobro se uklapa u tim.

Petev je objasnio zašto nema igrača iz Premijer lige BiH.

– Samo dvije ekipe nisam gledao uživo. Samo Mladost i Široki Brijeg. Imamo još dva kola, ako se neko istakne, vrata su uvijek otvorena. To ne znači da nećemo zvati. Ako ima igrača koji u ovom trenutku mogu pomoći reprezentaciji, oni će biti tu svakako – kazao je Petev.

Da li će Zmajevi igrati sa dva napadača?

– Nemamo pet napadača, nego trojicu – Džeku, Prevljaka i Demirovića. Hodžić ima rupturu aduktora i da je zdrav, bio bi tu. Sve je moguće. Imam to u glavi. S obzirom na protivnika odlučit ćemo kako ćemo igrati – istakao je bh. selektor.

Otkrio je šta očekuje od Finske i Francuske, te koja je najveća snaga Zmajeva.

– Sada mi je koncentraciju na Finskoj. Moramo pametno odigrati, da ostvarimo pozitivan rezultat. Ne volim kalkulirati koliko će nam bodova biti dosta. Meni je najvažnije da odigramo dobro i da se nametnemo. Najjača snaga će biti jedinstvo. Na tome ćemo insistirati – kaže Petev.

(RTV GLAS DRINE/FAKTOR)

Najnovije