Ispadanje iz Premijer lige vrednije od osvajanja Lige šampiona

Ispadanje iz Premijer lige vrednije od osvajanja Lige šampiona

37
0
PODIJELI
premijer liga engleska

Fudbal je odavno izašao iz okvira običnog sporta i postao je biznis u kojem mnogi mogu da zarade. Ubjedljivo najviše novca vrti se u Engleskoj, gdje klubovi mogu da zarade više nego osvajanjem Lige šampiona.

Novčane nagrade koje klubovi dobijaju na Ostrvu su astronomski velike, ali ujedno su i paradoksalne jer prema posljednjoj odluci Borda Premijer lige klub koji ispadne iz elitnog ranga može da zaradi više od osvajača Lige šampiona. Klubovi koji ispadnu u Čempionšip do sada su mogli da računaju na pomoć u iznosu od 48 miliona funti, a od naredne sezone iznos je povećan na čak 60 miliona funti. Englezi ovu pomoć zovu “padobran”, jer omogućava da klubovi lakše podnesu gubitak značajnih prihoda koje im garantuje takmičenje u Premijer ligi. Mnogi ovo smatraju nepravednim jer se na neki način nagrađuje neuspjeh i ujedno tim klubovima omogućava lakši povratak u društvo najboljih.

Da se ne “isplati” samo ispadanje iz elitnog ranga, govori i to da će Kardif, koji je u utorak obezbijedio prvo mjesto u Čempionšipu, zaraditi ogromnih 60 miliona funti, i to većinu od TV prava, zahvaljujući najvećem ugovoru koji naredne sezone stupa na snagu. Stoga ne čude najave vlasnika kluba Vinsenta Tane da će klub na pojačanja potrošiti 25 miliona funti..

Kardif će inkasirati više novca nego Čelsi, koji je prošle sezone osvojio Ligu šampiona. Tim u vlasništvu Romana Abramoviča je na osnovu rezultata i TV prava zaradio nešto više od 47 miliona funti, a da bi došao do toga, morao je da pobijedi najjače klubove na Starom kontinentu. Iako uspjeh “plavaca” ne može da se mjeri rezultatima ekipe koja ispada iz Premijer lige, na njihov bankovni račun liježe manje novca.

Klubovi koji ispadnu u Čempionšip dobijaju 60 miliona funti, a Čelsi je za osvajanje LŠ zaradio 47 miliona funti

Da je Engleska raj kada je zarada u pitanju, vidi se i iz toga da je Mančester Siti, prošlogodišnji prvak, zaradio 60.602.289 funti, a iza njega je bio gradski rival sa prihodima od 60.325.337 funti. Najslabiju zaradu prošle godine imao je Vulverhempton, čiji račun je bio bogatiji za 39.084.461 funtu.

Izvori prihoda najviše dolaze od TV prava pa je tako svaki klub u Premijer ligi dobijao oko 14 miliona funti od domaćih TV kuća, dok je prihod iz inostranstva iznosio skoro 19 miliona funti. Ovakva raspodjela novca važila je samo još u ovoj sezoni, dok od naredne sve klubove čekaju mnogo veći prihodi od TV prava. Treba istaći da svako mjesto na tabeli u elitnom rangu engleskog fudbala donosi 755.000 funti. Kada se zbroje sve zarade koje klubovi imaju tokom jedne godine, i ne čudi da Engleska ima četiri predstavnika među deset najbogatijih klubova u svijetu.

 

60

miliona funti dobija ekipa koja ove sezone ispadne iz Premijer lige.

47

miliona funti zaradio je Čelsi kao osvajač Lige šampiona prošle sezone.

33

miliona funti zarada je svakog kluba u Premijer ligi od TV prava.

15

miliona funti na osnovu plasmana na tabeli zarađuje šampion Engleske.

60

miliona funti će zaraditi Kardif zbog promocije u elitni rang.

755

hiljada funti vrijednost je svakog mjesta na tabeli u Premijer ligi.