Gazibegović: Srce me vuče u Sapnu, živim za dan kada ću debitovati za Zmajeve

Preporučujemo

Nakon odlaska Mensura Mujdže, selektori fudbalske reprezentacije su pokušavali pronaći njegovog nasljednika uz desnu aut linije. No, nije im uspjevalo. Nekako se “krpila” ta pozicija desnog bočnog, ali čini se da bi tim eksperimentima mogao doći kraj.

Novi selektor našeg nacionalnog tima, Ivaylo Petev, trebao bi skupiti hrabrosti i u vatru gurnuti mladog 20-godišnjeg fudbalera Sturma, Jusufa Gazibegovića.

Prošao je Gazibegović omladinske selekcije našeg nacionalnog tima, a u ovoj sezoni u Sturmu je pokazao da je spreman za najveće izazove koje sa sobom nosi seniorski fudbal.

Odigrao je Gazibegović 11 utakmica u austrijskoj Bundesligi za trenutno trećeplasirani Sturm, a prošlog vikenda postigao je i svoj prvi pogodak u seniorskoj konkurenciji. Iz slobodnog udarca u 90. minuti je pogodio za pobjedu Sturma nad Riedom.

Jusufe, rođen si u Austriji, je li ikad postojala dvojba – Austrija ili Bosna i Hercegovina?

Da, rođen sam u Salzburgu, no dileme nikad nije bilo. Bosanaac sam, meni je Bosne i Hercegovina sve u životu i nikada nisam ni pomislio da igram za neku drugu reprezentaciju.

Pretpostavljam, da su ratna dešavanja porodicu Gazibegović dovela u Austriju.

“Tako je, mi smo iz Sapne. Osim majke i oca, ovdje su mi i dvije sestere koje su udate. Živimo u Austriji, ali vjerujte mi da svi svake godine s velikim nestrpljenjem čekamo slobodne dane kako bismo došli u Bosnu i Hercegovinu”.

Često si u Sapni?

“Kažem vam, roditelji su u Sapni po nekoliko puta godišnje, a i ja čim imam slobodnog vremena uputim se za Sapnu. Imam tamo prijatelja, amidžu i još dosta rodbine. Srce me vuče u Sapnu i doista se prelijepo osjećam u svom kraju”.

U Salzburgu si napravio prve fudbalske korake?

Da, sa nekih sedam godina sam počeo trenirati u Salzburgu i evo nakon više od deset godina sam promijenio sredinu. Otac mi je volio fudbal, kupio mi je prvu loptu. On i majka su me vozili na treninge i mogu reći da njima najviše dugujem za ostvareno u dosadašnjoj karijeri. Hvala im mnogo, oni su uvijek bili moja najveća podrška.”

Roditelji su bili tu i u za tebe najtežem periodu, kada si operisao ligamente koljena?

“Uvijek su tu, težak je to period bio za mene, no zahvljajući njima sve je mnogo lakše prošlo od očekivanog. Nikada nisam imao povredu, a onda dođe tako jedna teška. Vjerujte mi da sam bio psihički slab, sedam dana sam samo plakao. Prognoze nisu bile otpimistične, čak su mi govorili da nikada neću biti onaj stari. No, nakon tog početnog perioda šoka, stisnuo sam zube, kliknulo je nešto u glavi i “luđaki” sam radio. Rekao sam sebi da ću se vratiti jači nego prije, i evo tako je i bilo. Oni koji me poznaju kažu mi da sam psihički nikad jači, s koljenom je sve u najboljem redu. Otac mi je rekao da me ne prepoznaje, misleći na taj neki pozitivan način. On me najbolje poznaje i svakako da samim tim i najbolje zna kakav sam bi prije, a kakav sam sad.”

Početkom sezone napustio si Salzburg, odnosno svojevrsni drugi tim kluba, Liefering, i potpisao si za Sturm.

“Morao sam donijeti odluku šta i kako dalje. Izabrao sam Sturm i nisam pogriješio. Igram dobro, trener i čelni ljudi kluba me cijene tako da sam prezadovoljan.”

Sturm je trenutno trećeplasirana ekipa prvenstva, kakve su ambicije kluba?

“Igramo odlično, rezultati su čak i iznad očekivanja. Imamo mladu ekipu, cilj je napraviti ekipu koja će za dvije godine igrati zapaženu ulogu i u evropskim takmičenjima. Mislim da smo na dobrom putu.”

Naš proslavljeni stručnjak i čovjek koji je bh. fudbal izvukao iz blata, Ivica Osdim, legenda je Sturma.

“Posebna priča je gospodin Osim. Njegove ime kada se spomene u klubu osjeti se u zraku to neko poštovanje. Ostavio je neizbrisv trag u klubu, ali ne samo klubu, nego i gradu, ali i austrijskom fudbalu. Moramo biti ponosno što dolazi iz Bosne i Hercegovine. I Samir Muratović je dugo godina igrao u Sturmu, i o njemu ovdje imaju samo riječi hvale”.

Igrao si za omladinske reprezentacije Bosne i Hercegovine, da li si na vezi s nekim iz Fudbalskof saveza BiH.

“Čujem se često sa selektorom mlade reprezentacije za koju mogu igrati još jedan ciklus. Nakon svake utakmice mi se javi selektor Slobodan Starčević. Pita me kako je bilo, da li sam zadovoljan svojom igrom? Doista sam prijatno iznenađen njegovim odnosom. Profesionalno i mislim da tako treba ostati i u budućnosti.”

Kao i svaki igrač, sigurno da imaš neke svoje želje vezane za fudbal.

“Naravno, moja najveća želja je zaigrati za A selekciju. Živim za taj dan i nadam se da će se moja želja ostvariti. Također, volim njemačku Bundesligu, mislim da se radi o najboljoj ligi na svijetu i volio bih jednog dana zaigrati u nekom klubz iz Njemačke.”

(RTV GLAS DRINE/SPORTSPORT.BA)

Najnovije