Enver Marić: Džeko bi dolaskom u Dortmund dobio mnogo

Enver Marić: Džeko bi dolaskom u Dortmund dobio mnogo

77
0
PODIJELI
Enver Marić

Fudbalski svijet divio se protekle sedmice fudbalerima Bajerna i Borusije Dortmund u prvim utakmicama Lige prvaka. Bajern je prvo razmontirao Barcelonu sa 4:0, a onda je Borusija dan poslije sredila Real sa 4:1. 

Navijači ova dva njemačka kluba očekivali su pobjede, ali vrlo vjerovatno ne tako uvjerljive. Ipak, jedna osoba bila je uvjerena da će Nijemci očitati lekciju Barceloni i Realu, osoba koja bezgranično vjeruje u njemačke klubove, njemački fudbal uopće.

Jedan segment

Ta se osoba zove Enver Marić i to ništa nije neobično s obzirom na to da je Panter s Neretve i Leteći Mostarac dugo u Njemačkoj i tamošnjem fudbalu, nekada davno kao sjajan golman, a poslije kao trener. Legendarni čuvar mreže Veleža iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća nije iznenađen ishodima prvih utakmica.

– U Njemačkoj živim dvadeset godina, tamo sam radio, trenirao, pratim kretanja u njemačkom fudbalu, pratim ekipe i za mene ovi rezultati Bajerna i Borusije nisu iznenađenje.

Za neke jesu, ali onda ti ljudi očito ne vide dobro ili ne poznaju njemački fudbal dovoljno – kaže Marić na početku razgovora za naš list.

Kada gledamo utakmice velikih klubova, često se izdvajaju određeni elementi kao prednosti, odnosno kao slabosti neke od ekipa. Dugo se forsirala priča o njemačkoj disciplini, čvrstini…

– Ma nije u pitanju samo ta disciplina. Naravno da je tu disciplina neizostavna, ali je to samo jedan segment u njihovoj igri. Vidjeli ste, i Bajern i Borusija imaju ekipe koje na terenu nude i brzinu, i okretnost, i tehniku, dok smo na drugoj strani vidjeli igrače koji dugo drže loptu, koji prije dodavanja moraju da se okrenu 360 stepeni…

Ono što se posebno mora istaći jeste podatak da je u redovima Borusije dosta mladih igrača između 21 i 23 godine koji su se sjajno uklopili u tu ekipu. Vidjeli ste kako to izgleda na terenu – naglašava Marić.

Odlična stvar

Borusija je prodala Marija Gecea (Gotze) Bajernu, a odmah nakon utakmice protiv Reala počelo se pričati o odlasku Roberta Levandovskog, na početku se kao njegova naredna stanica spominjao gigant iz Minhena. Uporedo njemački i britanski mediji objavljuju kako bi Poljaka u vrhu napada Borusije trebao zamijeniti Edin Džeko.

– To bi, prema mome mišljenju, bila odlična stvar i za Džeku i za reprezentaciju. Vidimo da Džeko ima skromnu minutažu u Mančester sitiju, u Borusiji bi imao mnogo veću, a samim tim imao bi priliku da pruža odlične partije u kontinuitetu. Eventualnim povratkom u Njemačku, Džeko bi mnogo dobio, jer je Bundesliga najjača na svijetu – podvlači na kraju naš sagovornik.

Fudbal je skup biznis

Sezona u Njemačkoj ulazi u završnicu, nekadašnji Marićev klub Šalke izađi će u Evropu, Fortuna Dizseldorf, u kojoj je Leteći Mostarac počeo trenersku karijeru, bori se za opstanak, dok se Herta vratila iz druge lige. Realno je da sva tri kluba u kojima je radio Marić, naredne sezone budu zajedno u društvu najboljih.

– Svi su na okupu, nadam se da će tako biti i naredne sezone. I u Fortuni i u Herti dosta toga ovisi o novcu, koliko ga ima, kakav su igrački kadar uspjeli okupiti. Fudbal je davno postao biznis, ali itekako skup – kaže Marić, koji je u Mostaru stalno uz Velež.

Jedan je od onih koji dolazi na utakmice, ali i kojem nije teško doći i na trening, jer jednostavno, ne može bez Veleža.

Profesionalizam prije svega

Zanimljivo, Baern je utakmicu s Barcelonom dočekao uz informacije da se njihov predsjednik Uli Henes (Uli Hoeness) našao pod istragom zbog utaje poreza, dok su navijači Borusije dan ranije dobili potvrdu kako Gece prelazi u minhenski klub. Na neke ekipe to ostavilo bi traga, na Bajern i Borusiju nije.

– U Njemačkoj, igrači znaju šta je njihov posao i tu nema priče. Oni su profesionalci i oni će za svoj klub dati maksimum, odnosno moraju dati za ono za šta su plaćeni. Zato se to ne može odraziti na ekipu, nije to kao kod nas.

No, svakako treba reći da je Bajern namjerno objavio informaciju o Geceu kako bi poremetio redove Borusije Dortmund, ali eto, na kraju su i jedni i drugi odradili posao na najbolji mogući način. Pitanje je kako bi se te stvari reflektirale na neke druge ekipe – govori Marić.

 

Dnevni avaz