Bajević večeras debituje na klupi BiH protiv moćne Italije, Zmajevi na terenu nakon 10 mjeseci

Preporučujemo

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon skoro deset mjeseci večeras će se vratiti na teren, a izabranici Dušana Bajevića igrat će u prvom kolu Lige nacija na stadionu Artemio Franchi u Firenci protiv selekcije Italije.

Posljednji put Zmajevi su na teren izašli sredinom novembra prošle godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Prvo smo poraženi od večerašnjeg protivnika rezultatom 3:0 u Zenici, a tačku na neuspješan ciklus pod palicom Roberta Prosinečkog stavili smo pobjedom protiv Lihtenštajna na gostujućem terenu rezultatom 3:0.

Mnogo toga se dogodilo od posljednje utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine, a najvažnija je svakako promjena na klupi Zmajeva. Robert Prosinečki je očekivano razriješen dužnosti nakon fijaska u kvalifikacijama, a na njegovo mjesto došla je jedna od najvećih nogometnih legendi Bosne i Hercegovine.

Užarenu klupu Zmajeva, s ciljem da reprezentaciju kroz baraž koji se trebao igrati u martu odvede na Evropsko prvenstvo, preuzeo je Princ s Neretve – Dušan Bajević. Legendarni nogometaš i trener mostarskog Veleža i vjerovatno najvažnija osoba u historiji atinskog velikana – AEK-a.

Bajević je trebao debitovati u martu protiv Sjeverne Irske u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo, a onda je stao cijeli svijet zbog pandemije koronavirusa, a samim tim je debi novog selektora prolongiran. Umjesto duela sa Sjevernom Irskom, Bajević će debitovati u prvom kolu novog izdanja Lige nacija protiv selekcije Italije na stadonu Artemio Franchi u Firenci.

“Želimo se što bolje pokazati u ove dvije utakmice. Zadovoljan bih bio sa svih šest bodova, ako je to moguće. Želimo postići rezultate koji će nas zadovoljiti. Utakmice su važne, kao i svaka koju igra reprezentacija, tako da ne mogu reći da su ove utakmice manje važne u odnosu na one koje nas čekaju kasnije u baražu za Evropsko prvenstvo. Spisak se nekome sviđa, nekome ne, ali mi smo tako odlučili da je najbolje za reprezentaciju BiH”, rekao je Bajević uoči duela s Italijom.

U međuvremenu reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala je bez Miralema Pjanića koji je imao pozitivan test na koronavirus. Senad Lulić je pristao da se vrati u selekciju Bosne i Hercegovine, ali zbog povrede neće biti na raspolaganju selektoru Bajeviću.

Selektor Italije Roberto Mancini najavio je kako je takmičenje u Ligi nacija izuzetno važno za reprezentaciju Italije, tim više što se završnica takmičenja igra upravo na Apeninima.

“Reprezentacija Bosne i Hercegovine ima manje-više istu ekipu kao i prošle godine. Nemaju Pjanića koji je za njih vrlo važan igrač, ali oni su ekipa s izvrsnim igračima, dobrim igračima”, rekao je Mancini uoči duela s reprezentacijom Bosne i Hercegovine i dodao:

“Ovo je takmičenje koje nam je jako bitno. Otkako sam preuzeo reprezentaciju na FIFA-inoj listi smo napredovali 12 mjesta i moramo ostati među Top 10 i tako izbjeći komplikacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Liga nacija je važna i zbog toga što će se finale igrati u Italiji”, rekao je Mancini.

Selekcija Bosne i Hercegovine nakon Italije igrat će 7. septembra protiv selekcije Poljske u Ligi nacija na stadionu Bilino polje. Osim Italije i Poljske s nama u grupi je selekcija Holandije. Prvoplasirana reprezentacija izborit će plasman u polufinale završnog turnira Lige nacija, dok će posljednjeplasirana ispasti u Ligu B.

Dueli sa selekcijama Italije i Poljske našoj reprezentaciji vjerovatno će poslužiti i kao odlična priprema za polufinalni duel baraža za plasman na Evropsko prvenstvo protiv Sjeverne Irske. Ovaj duel na rasporedu je 8. oktobra u Zenici, a ukoliko pobijedimo za plasman na Euro igrat ćemo u novembru na domaćem terenu protiv boljeg iz duela Slovačka – Irska.

Kada su u pitanju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine mjesto u baražu iz Lige nacija izborit će samo dvije najbolje plasirane reprezentacije koje nisu izborile direktan plasman na Mundijal, ili plasman u baraž kroz kvalifikacije. Osim dvije reprezentacije iz Lige nacija u baražu za Svjetsko prvenstvo 2022. godine igrat će 10 drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija.

Utakmice baraža za Svjetsko prvenstvo 2022. godine igrat će se u martu iste godine. Reprezentacije će u baražu biti podijeljenje u tri grupe sa po četiri selekcije, a pobjednici grupa izborit će mjesto u Kataru 2022. godine.

Duel s Italijom na stadionu Artemio Franchi u Firenci igra se večeras u 20:45 sati, a direktan prijenos susreta bit će na kanalu Nova BH.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img