Zaboravite “male zelene”, ovakvi nas vanzemaljci čekaju

Zaboravite “male zelene”, ovakvi nas vanzemaljci čekaju

117
0
PODIJELI

Suzan Šnajder, profesorka filozofije sa Univerziteta u Pensilvaniji, čiju je studiju “Alien Minds” (Mozak vanzemaljca) objavila Američka svemirska agencija (NASA), tvrdi da prvi vanzemaljci u susretu sa ljudima neće biti nikakvi “mali zeleni”, već superinteligentni roboti, daleko superiorniji od nas.

Šnajder je jedna od malobrojnih naučnika koji smatraju da je pojam vještačke inteligencije eonima star i prisutan u kosmosu.

“Ne vjerujem da je većina naprednih vanzemaljskih civilizacija biološka”, navodi američka naučnica. Ona pretpostavlja da je reč o najsofisticiranijim, postbiološkim društvima, odnosno oblicima vještačke inteligencije.

SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) program, koji od 1984. traga za znakovima vanzemaljske inteligencije, pokušava da u svemiru pronađe biološki život. U našoj kulturi, vanzemaljci se obično opisuju kao humanoidne kreature ogromnih glava, sa mozgom koji je veći od ljudskog.

Šnajder je, pak, ubjeđena da će naš prvi susret sa vanzemaljcima biti zapravo susret sa superkompjuterima.

Ona ističe da čim stvori tehnologiju koja može da je odvede u kosmos, svaka civilizacija je na samo nekoliko stotina godina od vlastitog preobražaja iz biološke u vještačku inteligenciju.

Američka naučnica podsjeća da smo prve radio signale odaslali prije samo 120 godina i da je svemirsko istraživanje započelo prije oko pola vijeka, a da smo već okruženi digitalnom tehnologijom.

Uređaji poput Guglovih naočari uskoro će omogućiti direktniji kontakt Interneta s našim tijelom i vjerovatno će za pedesetak godina sofisticirane internet konekcije biti direktno povezane sa našim mozgom.

Implanti za oboljele od Parkinsonove bolesti se već koriste, a agencija Ministarstva odbrane SAD za razvoj novih tehnologija za vojsku (DARPA) već razvija neurološke implante, koji su kadri da regulišu poremećaje kao što su postraumatični sindorm, artritis, depresija i Kronova bolest.

Studije u okviru programa SETI navode da su vanzemaljske civilizacije, ukoliko postije, najvjerovatnije daleko starije od naše – od 1,7 do osam milijardi godina.

Ukoliko je to tačno, te civilizacije su nesagledivo inteligentinije od naše. Mi smo za njih zapravo “galaktičke bebe”, objašnjava ova naučnica.