Više od 60 novih satelita otkriveno oko Saturna

Preporučujemo

Otkriće 62 do sada neotkrivena satelita oko šestog kamena od Sunca postavilo je Saturn u čvrsto vođstvo u našem solarnom sistemu.

Zbog novog otkrića prstenasta planeta našeg sistema sada ima ukupno 145 zvanično prepoznatih satelita, daleko ispred njegovog većeg komšije Jupitera koji ima “samo” 92 satelita.

Još važnije od samog otkrića, kažu naučnici, jeste što je demonstrirana efikasnost nove tehnike za otkrivanje malih satelita oko džinovskih planeta.

Pomjeranjem, slaganjem i upoređivanjem fotografija koje su tokom prethodnih godina napravile brojne sonde i teleskopi, tim predvođen astronomom Edvardom Eštonom sa Instituta za astronomiju i astrofiziku na Tajvanu uspio je da pronađe satelite tek dva i po kilometra u prečniku.

A ovi novootkriveni sitni pratioci takođe pomažu astronomima da sklope slagalicu Saturnove prošlosti.

Inače je veoma teško locirati male satelite koji kruže oko Jupitera i Saturna. Dvije planete su najveće u našem sistemu i veoma su sjajne, posebno kada se gledaju sa Zemlje jer ih iz tog ugla Sunce uvijek obasjava.

Činjenica da su otkrili toliki broj malih satelita, astronomima otkriva i da je većina njih nastala kao rezultat međusobnih sudara većih satelita.

Najnovije

spot_img