Stop pogrbljenosti: Majica koja vibrira u slučaju lošeg držanja

Stop pogrbljenosti: Majica koja vibrira u slučaju lošeg držanja

126
0
PODIJELI

Holandska modna dizajnerka Paulina van Dongen osmislila je pametnu majicu koja vibrira u slučaju lošeg držanja.

FysioPal je majica dizajnirana da popravi loše držanje gornjeg dijela tijela, upozoravajući osobu koja je nosi kada je pogrbljena.

Dongen je majicu napravila u saradnji sa kompanijom Elitac koja proizvodi ekrane na dodir, a FysioPal u sebi sadrži i senzore koji podatke šalju na mobilnu aplikaciju.

Dizajnirana da se nosi kao potkošulja, ova majica mjeri poziciju vrata, ramena i leđa. Ove mjere onda šalje na aplikaciju koja podatke vizualizuja i ocjenjuje držanje osobe.

Ukoliko primijeti pogrbljenost, majica će lagano zavibrirati kako bi osoba znala da treba promijeniti način na koji sjedi ili stoji.

Van Dongen kaže da je fokus bio na biranju prikladnih materijala koji se rastežu dovoljno da je majica udobna, ali da ostave dovoljno mjesta za tehnologiju.

Elektronska oprema je laminirana u tekstil tako da je majica udobna, a može se i prati u mašini za veš.

Ova dizajnerka poznata je po spajanju elektronike sa modom. U 2013. godini napravila je odjeću koja je sadržavala solarne panele i omogućavala osobi koja je nosi da pretvori odjeću u punjač za elektronske uređaje, poput mobilnih telefona i GPS-a.