Proizvođač televizora špijunirao korisnike

Proizvođač televizora špijunirao korisnike

184
0
PODIJELI

Proizvođač televizora “Vizio” pristao je da plati odštetu od 2,2 miliona dolara u okviru poravnjanja povodom nezakonitog sakupljanja podataka o navikama gledalaca.

Američka Federalna komisija za trgovinu saopštila je da su pametni televizori ove kompanije sakupljali podatke o tome koji se programi gledaju i slali ih na servere proizvođača.

Ti podaci kasnije su prodavani trećim stranama, navodi Komisija, a prenosi Bi-Bi-Bi.

“Vizio” je saopštio da sakupljene informacije ne mogu biti povezane sa pojedincima, sa njihovim imenima ili podacima za kontaktiranje.

Kompanija tvrdi da je vršila sakupljanje opštih informacija o gledanosti i ponašanju gledalaca.

Komisija navodi da je sakupljanje podataka pokrenuto u februaru 2014. godine i da je bilo obuhvaćeno oko 11 miliona televizijskih aparata.

Pored plaćanja odštete, “Vizio” je pristao da ubuduće vidno istakne korisnicima obavještenje o sakupljanju i čuvanju podataka i da traži njihov jasan pristanak prije nego što to uradi. Kompaniji je naređeno da obriše podatke koje je do sada sakupila.

Pametni televizori imaju dodatne funkcije, poput prikazivanja sadržaja na zahtjev gledalaca ili video-razgovora. 2015. godine je otkriveno da su “Samsungovi” modeli sakupljali potencijalno osjetljive zvučne informacije bez znanja korisnika.