Pomračenje sunca i Super mjesec u isti dan

Pomračenje sunca i Super mjesec u isti dan

289
0
PODIJELI

Danas počinje proljeće, a taj dan biće interesantan za ljubitelje astronomskih događaja jer će biti u prilici da istovremeno uživaju u pomračenju Sunca, Super Mjesecu i ravnodnevnici.

Puno pomračenje biće vidljivo na sjeveru Evrope, posebno iznad Norveške i Farskih ostrva, dok će u kod nas Sunce biti oko 50 odsto zatamnjeno. Eklipsa 20. marta će biti deveto potpuno pomračenje u XXI veku. Počeće u 07.45 GMT da bi svoj maksimum dostigla dva sata kasnije, u 09.45 GMT, u trajanju od dvije minute i 45 sekundi.Posljednje pomračenje koje je bilo vidljivo iz Evrope dogodilo se 11. avgusta 1999.

Ovo pomračenje će se potpuno vidjeti u polukružnom pojasu oko Grenlanda i Islanda u Sjevernom dijelu Atlanskog okeana, a djelimično iz Evrope, sjeverne Afrike i zapadne Azije. To znači da će mjesečeva sjenka dodirnuti Zemljinu površinu u 10.10, a poslednji kontakt sa njom će imati u 11.21 sat.

Ta rijetka pojava može da se posmatra kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na svijeću nagaravljeno staklo. Kako je navedeno na sajtu Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, najbezbjednije posmatranje je teleskopom koji ima specijalne filtere za Sunce ili se kroz njega Sunčev lik projektuje na bijeli zaklon.

Pomračenje Sunca nije jedini spektakl koji se odigrao na nebu, pošto se u noći između 19. i 20. marta Mjesec predstavio u svom najvećem izdanju, odnosno postao je Super Mjesec. U pitanju je prilično često pojava, pošto se u prosjeku dogodi na svakih 13 ili 14 meseci, a ovog puta će to za našu zemlju biti specijalno, pošto će taj prirodni satelit biti na najbližoj razdaljini od Zemlje.