Pomoću ove stranice možete “nestati” sa interneta

Pomoću ove stranice možete “nestati” sa interneta

169
0
PODIJELI

S vremena na vrijeme svako od nas dođe u situaciju da mu je dosta interneta i da jednostavno želi da se pozdravi sa svim i ode na neku planinu, daleko od svega, da živi u miru.

Ili u nešto manje ekstremnoj situaciji, s vremena na vrijeme želimo da očistimo naš onlajn život jer nam je previše reklama, statusa, poruka i hakovanja raznih onlajn servisa…

Deseat.me je alat koji bi vam u tome mogao da bude od velike pomoći, iako se ne radi o magičnom rješenju koje će jednim klikom riješiti sve vaše muke. Stvar radi tako da se želi povezati s vašim Gmail profilom, a nakon toga će da napravi dubinsku analizu vaših povezanih društvenih mreža, mejling lista ili onlajn trgovina na koje ste se prijavili.

Nakon toga ćete moći vidjeti popis i odjaviti se sa svake od njih ili dobiti link na direktnu stranicu na toj mreži gdje ćete obaviti odjavu.

Ovo bi mogao da bude i blagi šok koji će vas podsjetiti na neke stranice i mreže na koje ste se prijavili prije nekoliko godina i potpuno zaboravili na njih u međuvremenu.

Vil Dalbo i Linus Unbak su švedski programeri koji stoje iza ove stranice, a za “Telegraph” kažu da im je privatnost prioritet pa se program pokreće na računarima korisnika, a ne na njihovim serverima.

“Jedina stvar koju nam govorite su profili koje želite da obrišete. To je to”, kažu njih dvojica i objašnjavaju da njihov servis koristi Guglov bezbjednosni protokol pa oni ni nemaju pristup korisničkim informacijama.

Kako se povezuje s Gmail profilom i mogućnosti su mu relativno ograničene, u smislu da ćete neke stare mreže i servise (za koje ste koristili neke druge email adrese) morati ručno obrisati, ali radi s velikim servisima poput Tvitera, Fejsbuka, Evernouta…