„Play station 5“ stiže slijedeće godine?

„Play station 5“ stiže slijedeće godine?

271
0
PODIJELI

Uprkos tome što se „plejstejšn 4 pro“ i „slim“ tek odnedavno nalaze na tržištu, pojavile su se i prve spekulacije o novoj „Sonijevoj” igračkoj konzoli, koju će ta kompanija navodno pustiti u prodaju do kraja 2018. godine.

Naime, pojava čak dvije poboljšane verzije četiri godine stare igračke konzole mnoge je natjerala da se zapitaju da li je taj način poslovanja, koji podsjeća na lansiranje novih modela pametnih telefona, održiv u svijetu igračkih konzola, od kojih se ipak očekuje duži život na tržištu.

I dok neki korisnici ističu da je to loš potez koji će mnoge vlasnike natjerati da razmisle o kupovini svake nove „Sonijeve“ igračke konzole koja će se pojaviti u ponudi, drugi smatraju da je krajnje vrijeme da se napusti zastarjela ideja o konzolama sa rokom trajanja dužim od tri ili četiri godine.

„Plejstejšn 3“ hrabro se držao gotovo deset godina, ali to nije bio slučaj sa „četvorkom“, koja će nasljednika dobiti već iduće godine, prema predviđanjima analitičara Damijana Tonga, koji je predvidio i pojavu modela „pro“ i „slim“.

U članku koji je objavljen u Volstrit džornalu, autor teksta Takaši Močizuki je, pišući o 60 miliona prodatih primjeraka „plejstejšna 4“ i „Sonijevim“ finansijskim predviđanjima, pomenuo i verovatnoću da će „Soni“ do kraja iduće godine lansirati potpuno novu igračku konzolu. To je iznenadilo mnoge koji su vjerovali da će se „plejstejšn 4“ zadržati još barem nekoliko godina.

Ipak, čini se da kompanija priprema nešto veliko, vjerovatno podstaknuta glasinama o „Majkrosoftovoj“ novoj konzoli „prodžekt skorpio“ (Project Scorpio), koja bi trebalo da se pojavi do kraja godine i osmišljena je sa ciljem da potpuno iskoristi potencijal televizora visoke rezolucije 4K i pritom ostane kompatibilna sa „iks-boksom 1“.

S druge strane, neki korisnici smatraju da je „Soni“ u toj trci već pobijedio i da su njegovi modeli „pro“ i „slim“ ispunili očekivanja, pa ne vide smisao u tako brzom lansiranju nove igračke konzole.

Kako piše list Forbs, malo je vjerovatno da će „Soni“ uskoro potvrditi bilo koje od ovih glasina, s obzirom na relativno mladu igračku konzolu „plejstejšn 4 pro“ i njen kontinuirani uspjeh.