Otapanje vječnog leda može dovesti do oslobađanja starih virusa i bakterija

Preporučujemo

Otapanje vječnog leda ne samo da bi moglo da dovede do oslobađanja metana i potencijalnog uništenja arktičke infrastrukture, već bi moglo da dođe i do buđenja starih virusa i bakterija, upozorila je danas Rusija.

Višerangirani ruski diplomata Nikolaj Korčunov izjavio je za televiziju “Zvezda” da je Rusija predložila projekat biobezbjednosti Arktičkom savjetu, međuvladinom forumu osam zemalja koje imaju suverenitet nad teritorijom Arktičkog kruga.

“Postoji rizik od buđenja starih virusa i bakterija. Zbog toga je Rusija pokrenula projekat biobezbjednosti u okviru Arktičkog savjeta”, istakao je Korčunov, koji je ambasador pri Ministarstvu spoljnih poslova i predsjedavajući Odboru višerangiranih zvaničnika Arktičkog savjeta.

On je napomenuo da će zadatak projekta biti rad na nizu rizika i opasnosti vezanih za otapanje vječnog leda i zarazne bolesti u budućnosti.

Korčunov nije prvi koji je skrenuo pažnju na potencijalni razarajući efekat klimatske promjene. Ruski naučnik Sergej Davidov upozorio je ranije ove godine da bi otapanje vječnog leda moglo dovesti do pojave drevnih ekosistema, uključujući vuruse, piše “Raša tudej”.

Davidov je podsjetio da je većina teritorije Rusije pod ledom koji se nije topio milionima godina, te da bi virusi, od kojih pojedini mogu da budu ekstremno opasni, mogli biti ispod ledene površine.

Najnovije