Naučnici uhvatili nepoznati signal iz svemira

Naučnici uhvatili nepoznati signal iz svemira

151
0
PODIJELI

Grupa australskih naučnika uspjela je prvi put detektirati nepoznati radiosignal koji je došao iz svemira, objavile su agencije.

Tim naučnika sa Univerziteta Swinburne u Melbournu, kojeg predvodi doktorica Emily Petroff, saopćio je da vjeruje da će ovo otkriće pomoći astronomima da bolje razumiju kozmičke fenomene.

“Mi smo prvi koji su detektirali signal u realnom vremenu. Impulsi su svaki put prije nas bili pronađeni naknadno, zapravo puno kasnije nego što su se desili“, kazala je Petroff.

Signal traje samo nekoliko milisekundi, a prvi impuls je detektiran još 2007. godine nakon što su astronomi istražili arhiv teleskopa “Parkes” u Australiji, prenose agencije.

Međutim, Petroff dodaje da njegov izvor ostaje nepoznat. Ipak, naučnici vjeruju da taj izvor mora biti ogroman i udaljen 5,5 milijardi svjetlosnih godina.

Petroff je za australske medije rekla da postoje dva modela kojim bi se mogao objasniti ovaj fenomen.

„Prema jednom, on bi mogao biti izazvan kolapsom ili eksplozijom zvijezde u drugoj galaksiji, dok drugi sugerira da je došao od neke vrste energije koju izbacuje neutronska zvijezda.“