Naučnici otkrili prvu toplokrvnu ribu

Naučnici otkrili prvu toplokrvnu ribu

150
0
PODIJELI

Tim istraživača američke Nacionalne okeanske i atmosferske službe (NOAA) otkrio je prvu toplokrvnu ribu, piše Dejli mejl.

Riječ je o mjesečevoj ribi ili opah (Lampris guttatus) koja neprestanim pomjeranjem peraja stvara toplotu koju zadržava u škrgama.

Za razliku od drugih riba, tijelom mjesečeve ribe, uključujući srce, kruži topla krv, što pospješuje njene opšte sposobnosti.

Opah živi u Sjevernom Atlantiku, Sjevernom moru i u Sredozemnom moru, hraneći se ribama i lignjama.
Tamno naradžaste je boje s bijelim tačkama i jarko crvenim perajama. Odrasle jedinke teže preko 70 kilograma i veličine su automobilske gume.

Toplota – njena prosječna temperatura tijela isnosi oko 5 stepeni Celzijusa, povećava njenu efikaksnost kao lovca u hladnim morskim dubinama.

Naime, stvorenja koja žive na dubinama većim od 200 metara se sporo kreću, čuvajući energiju, dok je mjesečeva riba brža, pa samim tim i opasnija grabljivica.

“Toplokrvnost čini ovu ribu efikasnijim predatorom koji brže pliva i brže reaguje, te vidi daleko bolje”, objasnio je dr Nikolas Vegner, autor studije objavljene u časopisu Science.

Ribe su uglavnom hladnokrvne ili ektodermne životinje, premda tuna i neke vrste morskih pasa mogu da zagriju određene dijelove tijela poput mozga i očiju.