NASA snimila rupe na suncu: Neviđene promjene bi mogle izazvati superoluju

NASA snimila rupe na suncu: Neviđene promjene bi mogle izazvati superoluju

202
0
PODIJELI

Svemirska agencija NASA je na površini Sunca primjetila dvije ogromne “rupe” koje zauzimaju oko 8 posto ukupne površine.

One pokrivaju 0.16 ukupne površine, a nisu viđene decenijama. Koronalne rupe su regioni u kojima magnetno polje ide prema svemiru, umjesto ka unutra.

Čestice koje se kreću oko tih polja napuštaju Sunce, umjesto da se zadrže blizu površine, prenosi Telegraf. Kako bi vam bliže objasnili ove rupe, Korona predstavlja sunčevu atmosferu, a svaki put kada rupa prođe pored Zemlje možemo da izmjerimo čestice koje izlaze iz nje. U tim trenutcima one ubrzavaju i ulijeću u našu magnetnu sferu.

Promjene na suncu bi mogle da izazovu superoluju, koja bi napravila haos u elektronici na Zemlji.

– Ljudi bi imali veliki problem da napajaju domove, natoče benzin, plaćaju, podižu novac. Voda i kanalizacija bi također bile oštećene, očekuju se epidemije, a bolesti za koje smo mislili da smo iskorijenili bi se vratile – objasnili su iz NASA-e.

Najveća super oluja se desila 1859. godine a poznata je kao Karington događaj. Energija koja je tada krenula sa sunca imala je snagu 10 milijardi atomskih bombi bačenih na Hirošimu. Čestice su ka Zemlji letjele brzinom od 3.000 kilometara u sekundi.