Naočare koje pomažu daltonistima da razaznaju boje

Naočare koje pomažu daltonistima da razaznaju boje

71
0
PODIJELI

Jedna firma iz Kalifornije razvila je specijalne naočare koje omogućavaju osobama koje pate od daltonizma da prepoznaju boje.

Osobe koje imaju ovaj poremećaj su slijepe za boje. U svijetu kakvim ga one vide nema ni zelene, ni crvene boje, već mnoštvo sive i bež nijansi.

Da bi im pomogli u uklanjanju posljedica ove anomalije, stručnjaci kompanije “Enchroma” proizveli su naočare koje filtriraju boje kako bi ih učinile vidljivijim.

“Nikada prije toga nisam mogla da razaznam ružičastu boju”, uzbuđeno je izjavila mlada žena koja je probala naočare.

“Kada moj sin crta, stalno mijenja bojice. Sada znam i zašto”, zadovoljno je rekao muškarac koji je uz pomoć naočara prvi put mogao da se divi crtežima svog mališana.

Daltonizam je vid djelimičnog sljepila koji se sastoji u nesposobnosti razlikovanja boja. Termin je dobio ime po engleskom hemičaru Džonu Daltonu, koji je 1798. prvi opisao ovu anomaliju čula vida koju je i sam imao.

Na mrežnjači oka nalaze se nervni završeci – fotoreceptori za tri osnovne talasne dužine svjetlosti koji se dijele u različite kanale koji odgovaraju crvenoj, zelenoj i plavoj boji. Kod osoba koje ne raspoznaju boje postoji poremećaj u receptorima – podjela se ne odvija pravilno pa one stoga ne prepoznaju boje ili zamijene jednu boju za drugu.