Najčešće greške koje uništavaju mobitele i drugu elektroniku, a mnogi ih prave

Preporučujemo

Životni vijek pametnih telefona je između dvije i deset godina, a koliko će vam doista potrajati, ovisi o tome kako ćete ga koristiti. Ako ga zaštitite od oštećenja, mudro koristite bateriju i ažurirate svoje aplikacije, duže će vam trajati.

Ovo su neke od najčešćih grešaka koje uništavaju mobitele i koje biste trebali izbjegavati:

1. Neispravno čišćenje

Nikada nemojte koristiti metalne igle za čišćenje utora za punjenje. Metalni predmeti, poput pribadača, noževa ili spajalica, mogu izgrebati utor i stvoriti niz problema. Umjesto toga, radije koristite čačkalicu.

Također, izbjegavajte puhanje ustima u utor jer dah sadrži čestice vode koje mogu uzrokovati veću štetu.

2. Izlaganje suncu

Nemojte izlagati svoj mobitel suncu. Neki misle da je dobro ostaviti telefon na punjenju kod prozora. Ako je uređaj predugo na suncu, zaslon će vrlo brzo apsorbirati toplotu i može početi neočekivano bljeskati. U najgorem slučaju, vaš telefon se može jako pregrijati i isključiti kako bi se zaštitio.

3. Pražnjenje do nule

Pripazite da vam postotak baterije ne padne na nulu pa da tek onda priključite uređaj na punjenje. Najbolji postotak trajanja baterije je negdje između 20% – 80%.

Nikada nemojte dopustiti da vam telefon padne na 0% prije nego što ga napunite, a punjenje na preko 80% moglo bi opteretiti bateriju. Idealno bi bilo mobitel staviti na punjač kada je baterija na 50%.

4. Prljava tipkovnica

Bilo da imate prijenosno ili stolno računalo, mogli ste primijetiti da se s vremenom prašina, dlake i mrvice zaglave u tipkovnici. Ovaj problem postaje još gori ako kod kuće imate kućnog ljubimca ili ako jedete za računarom.

To nije loše samo za tipkovnicu računara nego i za ventilatore koji moraju ulagati dodatni napor da bi ispravno radili. Prema tome, pazite na čistoću tipkovnice, ali i vašeg radnog stola.

5. Neispravno otvaranje laptopa

Laptop nikada ne biste trebali otvarati tako da ga podižete za ekran. To može oštetiti laptop do te mjere da će vam biti potreban novi. Primjena tolikog pritiska na šarke uzrokuje oštećenje cijelog zaslona, uzrokujući lomljenje šarki.

6. Korištenje proizvoda za čišćenje

Sprej kojim čistite prozore koristite za čišćenje ekrana računala, TV-a i drugih uređaja? Odmah prestanite s tim, savjetuje Brightside. Naime, hemikalije u takvim proizvodima, a posebno amonija, suviše su jake da bi vaš zaslon to mogao podnijeti. Dovoljna vam je samo krpa od mikrovlakana i malo vode.

(RTV GD/N1)

Najnovije