Na nebu planeta koju možemo vidjeti sad, pa za 8.000 godina (VIDEO)

Na nebu planeta koju možemo vidjeti sad, pa za 8.000 godina (VIDEO)

169
0
PODIJELI

Od 7. januara se na nebu može vidjeti maglovita, relativno svijetla tačka, bez repa, a ova pojava koja se astronomima amaterima pruža jednom u životu potrajaće do 24. januara.

Kometa C/2014 Q2 trenutno nam je u gostima i vidljiva je golim okom pod vedrim nebom, posebno ako se posmatra sa mjesta bez svjetlosnog zagađenja.

Kometa, nazvana Lavdžoj, po Australijancu Teriju Lavdžoju koji ju je otkrio 2011. godine, nalazi se relativno blizu Zemlje, na udaljenosti od “samo” 70 miliona kilometara, te će moći da se vidi do 24. januara.

Za astronome amatere ovo je prilika koja se pruža jednom u životu, jer po proračunima naučnika, kometa je posljednji put bila blizu naše planete prije 11.500 godina, a sljedeći bliski susret dogodiće se tek za 8.000 godina.

Od 7. januara se na nebu može videti maglovita, relativno svijetla tačka, bez repa. Ali, ukoliko se posmatra dvogledom ili još bolje tjeleskopom, onda se jasno vidi njena sjajna difuzna koma lijepe zelene boje.

Konkretno, kometa prelijeće desno (zapadno) od sazvežđa Orion i kreće se prema sjeveru, prema sazvežđu Perseja. Orion se lako može pronaći zahvaljujući karakterističnom rasporedu zvezda ili pak smartfonom/tabletom uz pomoć besplatnih aplikacija kao što je Sky Map.

Lavdžoj pripada dugoperiodičnim kometama koje u unutrašnji dio Sunčevog sistema dolaze sa njegove spoljne granice, iz tzv. Ortovog oblaka, nakon što su putovale hiljadama godina.