Može li zračenje mobitela uzrokovati rak mozga? (VIDEO)

Može li zračenje mobitela uzrokovati rak mozga? (VIDEO)

90
0
PODIJELI

Ekipa s YouTube kanala Veritasium objavila je video u kojem se bave često postavljanim pitanjem: “Mogu li mobiteli prouzrokovati rak?”

Mobiteli emituju neionizirajuće zračenje, koje je jako slično zračenju u mikrovalnoj pećnici, no čak hiljadu puta slabije. To zračenje je nedovoljno jako da bi rasturilo elektrone u atomu i tako oštetilo DNK stanice.

Ipak, mobiteli zrače, a na jačinu tog zračenja utječe i udaljenost mobitela od centrale, odnosno bazne stanice ili antene. Što je bazna stanica dalje od vas, to je više energije potrebno vašem mobitelu za povezivanje s njom, a samim tim se povećava i zračenje.

Autori videa, naglašavaju kako postoje naučna istraživanja u kojima se sugeriše kako korištenje mobitela tokom dugog razdoblja može povećati rizik glioblastoma, odnosno, čestog oblika raka mozga, i to za dva do tri puta. Ipak, dodali su kako je rak mozga rijetka pojava.

Inače, Ova ekipa je do sada provela razne eksperimente i u javnosti potakla debate vezane uz aktuelna pitanja, a u svojim videima često razgovaraju sa naučnicima, ali i običnim ljudima.

Saznajte više u videu.