Ljudski mozak nema pol

Ljudski mozak nema pol

283
0
PODIJELI

Često se kaže da su žene emotivnije, osjetljivije od muškaraca, kao i da više od njih saosjećaju sa drugima. Međutim, izgeda da ovo nije tačno jer, kako tvrde američki naučnici, mozak nema pol, a njegova veličina varira od pojedinca do pojedinca.

Dugo se ovo vjerovanje temeljilo na naučnim studijama prema kojima je hipokampus, struktura u obliku potkovice smještena duboko u mozgu i odgovorna za emocije i pamćenje, razvijeniji kod žena.

Studija njemačkog Oftalmološkog društva je 2009. godine time objasnila zašto žene imaju niži prag bola i češće plaču od muškaraca – 30 do 64 puta godišnje, dok jači pol pusti suzu tek šest do 17 puta u toku jedne godine.

Da bi provjerio ovu tvrdnju, tim neurologa sa Medicinskog fakulteta “Rozalind Frenklin” Univerziteta u Čikagu ispitivao je dio mozga zadužen za osjetljivost, detaljno proučivši sva istraživanja koja su rađena na tu temu.

Njihovi rezultati, objavljeni u časopisu Neurolmage, pokazuju da ne postoji nikakva razlika u veličini između mozga muškarca i mozga žene.

– Anatomske razlike između muškaraca i žena često se koriste da bi se opravadale pojedine predrasude – izjavila je dr Liz Eliot, profesorka neurologije na čikaškom univerzitetu i vođa istraživanja.

– Na osnovu naše analize, kojom je obuhvaćeno 76 istraživanja s učešćem više od 6.000 ljudi, došli smo do zaključka da su te razlike minimalne, štaviše beznačajne – navela je ona.

Analizom mnoštva podataka, tim dr Eliot je konstatovao da ne postoji nikakva značajnija razlika u veličini hipokampusa između muškaraca i žena. Ona varira od pojedinca do pojedinca, a ne u zavisnosti od pola.

– Treba biti veoma obazriv prema pseudonaučnim studijama koje ne obuhvataju više od 15 do 20 volontera. Njihovi rezultati su često varljivi – zaključila je američka naučnica.