Kraj šiframa na Guglu?

Preporučujemo

Gugl je uveo alternativu lozinkama koju naziva “Passkey” ili pristupni ključevi. Pristupni ključevi omogućavaju korisnicima da se, umjesto uz pomoć lozinke, prijavljuju na različite servise na isti načnin na koji otključavaju svoj uređaj – otiskom prsta, skeniranjem lica ili PIN-om.

“Passkey” je standard koji je Gugl razvio u saradnji sa Eplom i Majkrosoftom i alijansom FIDO, a funkcioniše na svim uređajima koji podržavaju biometrijsku autentifikaciju, prenosi “Nova.rs”.

Pristupni ključevi pružaju veći stepen sigurnosti u odnosu na tradicionalne lozinke, budući da se biometrijski sistem autentifikacije mnogo teže “probija” ili falsifikuje, tvrde iz kompanije.

Pristupni ključevi se ne dijele sa Guglom, već postoje samo na vašim uređajima, što pruža dodatnu zaštitu od napada, a mogu zamijeniti i druge sisteme prijave kao što su 2FA ili SMS potvrda.

Nakon što dodate pristupni ključ na svoj nalog, Jutjub, Gmail i drugi Guglovi servisi će ga tražiti svaki put kad se ponovo prijavite ili kad god otkrije neku sumnjivu aktivnost.

Gugl napominje da opciju ne treba koristiti na uređajima koji se dijele sa drugim ljudima jer na taj način svako može dobiti pristup vašem nalogu.

“Verge” prenosi da se korisnici već danas mogu prebaciti na novi sistem autentifikacije, prenosi “Danas”.

Najnovije

spot_img