Kinezi presadili glavu majmunu!

Kinezi presadili glavu majmunu!

223
0
PODIJELI

Tim profesora Sijao Ping Rena sa Medicinskog fakulteta u Harbinu na sjeveroistoku Kine objavio je da je uspješno presadio glavu majmunu, kao i da bi takva vrsta transplantacije uskoro mogla da se izvodi i na ljudima.

Nakon što su uspješno obavili nekoliko transplantacija glava miševa, kineski istraživači su presadili glavu jednog majmuna na tijelo drugog.

Operacija je ocijenjena kao uspješna jer je majmun održan u životu narednih 20 sati.

„To je veliki uspjeh za čovječanstvo“, ushićeno je izjavio italijanski neurohirurg Serđo Kanavero, koji je učestvovao u zahvatu.

Prema pisanju francuskog naučnog časopisa Sciences et Avenir, ovakva operacija bi mogla biti spasonosna za paralizovane osobe, posebno za kvadriplegičare.

– Majmuna smo održali u životu 20 sati. Naš cilj je bio da dokažemo da je moguće sačuvati mozak. Strategija zaštite mozga podrazumijeva hipotermiju i ukrštenu cirkulaciju krvi između donora i primaoca sistemom kanula – objasnio je Siao Ping Ren.

Majmun nije duže održavan u životu “zbog etičkih zakona koji ne dozvoljavaju da se životinja drži duže u eksperimentalnim uslovima”, naveo je on.

Serđo Kanavero, koji u ljekarskim krugovima važi za pionira, ali i za velikog čudaka, prošle je godine izazvao kontroverzu najavom da želi da presadi ljudsku glavu 2017. godine.