Kako da saznate da li je neki nalog na Fejsbuku lažan?

Kako da saznate da li je neki nalog na Fejsbuku lažan?

80
0
PODIJELI

Društvena mreža Facebook ima oko 1,35 milijardi korisnika, a prema nekim istraživanjima između 20 i 30 odsto naloga su lažni.

Većina njih su napravljeni kako bi širili spam i viruse kroz mrežu, a Facebook nema načina da spriječi stvaranje novih, lažnih profila. Postoji nekoliko savjeta kako možete provjeriti da li su neki profili lažni.

Provjerite fotografije

Ovo je najbrži i najprecizniji način da provjerite nečiji profil. Preuzmite profilnu fotografiju sa naloga za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Googlea i kliknite na “images” ili “slike” u gornjem desnom uglu. Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom dijelu pretraživača. Dobićete mogućnost da ubacite URL fotografije ili uploadujete fotografiju sa vašeg računara. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete izvor te fotografije, odnosno mogućnost da provjerite da li je preuzeta sa nekog od sajtova.

Broj fotografija

Većina lažnih naloga imaju samo jednu fotografiju. Istraživanja pokazuju da više od dve trećine lažnih profila postave samo jednu fotografiju.

Provjerite tajmlajn

Kada posjetite lažni profil, njihov tajmlan često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i cover fotografiji.

Većina su ženski

Istraživanja su pokazala da većina profila koji postoje na Facebooku su ženski, često sa provokativnom fotografijom ili imenom.

Proverite prijatelje

U slučaju da profil koji vas je dodao za prijatelja, nema nijednu zajedničku crtu sa vama, vjerovatno se radi o lažnom nalogu. Provjerite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako bi došli do dodatnih informacija.