Iz naučnog ugla: Zašto postoje muškarci i čemu služi seks?

Iz naučnog ugla: Zašto postoje muškarci i čemu služi seks?

400
0
PODIJELI

Postojanje muškog pola je normalno, ali i zapanjujuće neobjašnjivo, jer je seksualna reprodukcija vjerovatno jedan od najkomplikovanijih načina razmnožavanja.

Tako bar tvrde naučnici sa Univerziteta u East Angliji, koji su uz pomoć eksperimenta sa insektima pokušali doći do saznanja zašto je evolucija favorizirala seksualnu reprodukciju umjesto jednopolnog aseksualnog razmnožavanja koje bi naizgled trebalo da bude znatno jednostavnije i s više učinkovitosti.

“Skoro sve višećelijske životinje i biljke nastaju kao rezultat seksa, ali njegovo postojanje nije lako objasniti. Štaviše, seks je teret koji kao rezultat nudi ograničen proizvod sposoban za kreiranje života – ženske jedinke. Iz toga slijedi pitanje zašto priroda troši energiju na proizvodnju muških jedinki”, pita se vođa istraživanja profesor Mat Gage.

Naučnici su željeli razumjeti zašto je darvinistička selekcija favorizovala naizgled skup i komplikovan način reprodukcije. Aseksualna reprodukcija proizvela bi jedinke koje su 100 odsto sposobne za dalje razmnožavanje, dok seksualna to svojstvo prenosi samo na ženske jedinke.

Naučnici su u testu, čiji su rezultati objavljeni u magazinu “Nature”, koristili bube brašnare kroz 50 generacija tokom deset godina. Otkriveno je da se u slučaju uklanjanja seksualne selekcije ili takmičenja mužjaka za ženke kojim je simulirana aseksualna reprodukcija dešava pad otpora na bolesti, što je dovelo do nestanka populacije u samo deset generacija.

Sa druge strane, insekti kojima je “dozvoljeno” takmičenje unutar populacije od 90 mužjaka i 10 ženki postale su tokom godina otpornije na bolesti.

“Seksualna selekcija je dobar filter za odabir dobrog genetičkog materijala koji jača zdravlje populacije. Naše istraživanje podržava upravo tu ideju – seks je najbolji način za zadržavanje dobrih genetskih karakteristika u budućim generacijama”, zaključio je Gage.

Ukratko, komplikovani način reprodukcije evolucija je favorizovala nauštrb jednostavnog i aseksualnog razmnožavanja upravo zbog većih šansi za preživljavanje genetski jačih jedinki, prenosiKlix.