Historijsko otkriće: Voda teče na Marsu

Historijsko otkriće: Voda teče na Marsu

302
0
PODIJELI

Voda teče na Marsu! Ovo je danas potvrdila NASA koja kaže da tokom ljetnih mjeseci na Crvenoj planeti voda teče niz kanjone i kratere čime se povećava šansa da na Marsu postoji i neki oblik života.

Voda za sobom stavlja duge i tamne mrlje koje mogu ići i nekoliko stotina metara nizbrdo na površini Marsa tokom ljetnjih mjeseci, prije nego što se pred jesen osuše kako površinska temperatura padne.

Fotografije snimljene na Marsu prikazuju strme doline i kratere prošaranje ovim mrljama na mjestima kuda je tekla voda, a cijeli prizor podsjeća na lepezu.

mars 2

Naučnici još nisu sigurni odakle je voda stigla, ali je vjerovatno da može doći od podzemnog leda ili se kondenzuje iz tanog sloja marsovske atmosfere.

mars 3

– Danas postoji tečna voda na Marsu. Zbog toga sumnjamo da je moguće da postoji nastanjivo okruženje – rekao je Majkl Mejer, vodeći NASA naučnik za istraživanje Marsa.

mars 4

Vodotoci mogu poslužiti NASA i drugim svemirskim agencijama da pronađu život van naše planete, ali i obezbjede mjesto za buduće ljudske misije odakle se voda može prikupljati iz priordnih zaliha.