Bliži se spektakl na nebu – još malo do krvavog supermjeseca

Preporučujemo

Približavamo se kraju maja, kada će Mjesec prirediti poseban doživljaj za posmatrače neba – ali samo za one koji su na određenim geografskim odrednicama.

Mjesec će se nalaziti na suprotnoj strani od Sunca i u potpunosti će biti osvijetljen 26. maja u 6.13 ujutro u CDT zoni.

Takav pun Mjesec su ranije indijanska plemena znala cvjetni Mjesec, jer je to bilo doba godine kada je proljećnog cvijeća bilo u izobilju.

U poređenju s ranijim, pun Mjesec u maju biće i supermjesec. Fenomen supermjeseca karakterišu veličina, jaka osvijetljenost, ali i boja koja može postati jarkocrvena.

Potpuno pomračenje Mjeseca se dešava kada Mjesec u potpunosti prođe kroz Zemljinu tamnu sjenku.

Tokom ove vrste pomračenja, Mjesec će postepeno potamniti, poprimajući krvavo crvenu boju.

Boja je toliko upadljiva da se ovakva pomračenja Mjeseca ponekad nazivaju i krvavi mjeseci.

Faza potpunog pomračenja biće vidljiva na zapadu Sjedinjenih Država i Kanade, cijelog Meksika, većine Centralne Amerike i Ekvadora, zapadnog Perua i južnog Čilea i Argentine.

Pomračenje se može vidjeti u cijelosti na istoku Australije, Novom Zelandu i ostrvima Tihog okeana, uključujući Havaje.

Za razliku od pomračenja Sunca, naravno da nisu potrebne posebne naočare da biste vidjeli ovo pomračenje Mjeseca, samo izađite napolje i uživajte u pogledu (ako se nalazite na pomenutim područjima).

Skoro šest godina nismo imali potpuno pomračenje Mjeseca uz supermjesec, a slijedeće potpuno pomračenje Mjeseca će se dogoditi nad Sjevernom Amerikom tek maja 2022. godine.

Najnovije