PODIJELI

Bilo da ga izbjegavate ili bez njega ne možete zamisliti dan, znate li kako ova namirnica utječe na vaš organizam, odnosno znate li da prestanak njene konzumacije sa sobom povlači i niz različitih promjena?

Radi se o hljebu, široko rasprostranjenoj namirnici, koju ljudi obožavaju, ali i najčešće križaju s jelovnika, kada odluče skinuti koji kilogram te se dovesti u red.

Hljeb je najpoznatiji izvor ugljikohidrata, a kada ga se odreknete, shvatit ćete da vam se teže zasititi te da neophodno morate povećati neke druge izvore energije.

Tada i prirodno dolazi do povećanog unosa vlakana u organizam, što je pozitivno, i to kroz namirnice, kao što su naprimjer grah i integralne žitarice.

S obzirom na to da je hljeb jedna od onih namirnica koja vrlo brzo podiže nivo šećera u krvi, itekako će vam faliti prvih nekoliko dana, ali budite sigurni da ćete se priviknuti na promjene. Samo budite odlučni i nemojte popustiti prvih 8-12 dana, koliko obično traje vrijeme takvih prilagodbi.

Također, u ovakvim situacijama će tijelo biti prisiljeno jače koristiti svoje zalihe glikogena, što je u direktnoj vezi s češćim izbacivanjem vode iz organizma.