Tribina Koalicije Domovina u naselju Srednja Trnova kod Ugljevika

Tribina Koalicije Domovina u naselju Srednja Trnova kod Ugljevika

318
0
PODIJELI

U ugljevičkom povratničkom naselju Srednja Trnova kandidat Koalicije Domovina za predsjednika Republike Srpske mr. Ramiz Salkić i Senija Bubić, kandidatkinja za Narodnu skupštinu RS razgovarali su sa članovima i simpatizerima Stranke demokratske akcije i predstavili im program koalicije probosanskih partija Domovina.

Stavljajući akcenat na jedinstvo svih Bošnjaka, ali i svih probosanskih stranaka, Salkić je pozvao sve građane Bosne i Hercegovine da strpljivo grade svoju budućnost u miru, toleranciji i razumijevanju:

Temelj našega razvoja je jaka i ekonomski stabilna porodica. Moj cilj je da ekonomski osnažimo porodicu ulažući u povratnička naselja, otvarajući male fabrike, farme i pomažući podizanje plantaža i plastenika. Spremni smo da se suočimo sa činjenicom da se poslijeratno društvo nije uspjelo konsolidovati i prevazići podjele. Te podjele mora nadrasti naša želja da djeci osiguramo bolji život. Radit ćemo paralelno sa ekonomskim razvojem i na osiguranju osnovnih ljudskih prava, koja su Bošnjacima nažalost uskraćena u entitetu Republika Srpska. Poručujemo da mi nismo nikome opasnost. Naprotiv, želimo mir i stabilnost, ekonomsko jačanje i saradnju. Ima i onih Srba u politici koji prijete svome članstvu dolaskom Bšnjaka u RS. Oni nemaju šta drugo ponuditi, ne otvaraju radna mjesta i vode građane na dno bijede, zato posežu za najcrnjim nacionalizmom, buđenjem mržnje i uskraćivanjem ljudskih prava. Poručujemo danas iz Srednje Trnove da mi biramo put saradnje, tolerancije i jakog ekonomskog razvoja. Na tom putu su nam potrebni partneri koji žele svom narodu mir i blagostanje, kazao je mr. Salkić.

On je kazao da se proces povratka u sjeveroistočni dio Bosne i Hercegovine već petnaest godina vodi snagom volje Bošnjaka da život nastave na svome ognjištu. Naredni izbori pokazuju da su povratnici potpuno svjesni svoje pozicije i da su se stoga organizorali kroz koaliciju Domovina, kako bi jedinstvom objedinili snagu sedam političkih partija ove koalicije i izborili se za poziciju potpredsjednika Republike Srpske i što veći broj poslanika u Narodnoj skupštini RS, te Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine .

-Mi se možemo za bolje pozicije i bolji život izboriti samo kroz institucionalnu demokratsku borbu. Bošnjaci žele mir i blagostanje svim narodima u ovoj zemlji, a do toga cilja je dug i težak put na koji smo mi već krenuli. Mira i blagostanja nema bez jakih državnih institucija, to znaju svi u svijetu. Stoga, nećemo dopustiti da bilo ko, iz bilo kojega razloga uništava i slabi ovu državu, zaključio je Salkić.

Trnova 2 Trnova 1

Senija Bubić, kandidatkinja Koalicije Domovina za Narodnu Skupštinu RS također je istakla potrebu jačanja države Bosne i Hercegovine, čije institucije trebaju proces povratka izbjeglica i raseljenih lica staviti kao jedan od ključnih prioriteta na putu ka stabilnosti i priključenju euro-atlantskim integracijama:

-Posljednjih godina mi smo u našim selima otvorili mogućnost za investiranje, pokretanje malih firmi, zadruga i općenito jačanje poljoprivredne proizvodnje, tako da je značajan broj povratnika uspio osigurati egzistenciju. Međutim, potrebna nam je značajnija podrška iz Federacije i od međunarodnih organizacija. Ukoliko uspijemo dobiti dovoljan broj mjesta u Narodnoj skupštini i izaberemo Ramiza Salkića za potpredsjednika RS, moći ćemo ostvariti i podršku entiteta RS. Zato je važno da svi koji imaju pravo da glasaju izađu 12. oktobra i daju glas za Domovinu, kazala je Senija Bubić.