Tokić: Nakon izbora u BiH uslijedit će novi međunarodni sporazum

Tokić: Nakon izbora u BiH uslijedit će novi međunarodni sporazum

45
0
PODIJELI

Nema nikakvih sumnji da će nakon izbora u BiH uslijediti novi međunarodni sporazum koji će rezultirati krupnim promjenama ustavno-pravnog sistema države BiH – stav je Sejfudina Tokića, nestranačkog kandidata za predsjednika RS-a.

On u izjavi za javnost ocjenjuje da je RS propustila priliku da se nakon Dejtonskog sporazuma transformiše u prostor u kojem će se primjenjivati međunarodni standardi o ljudskim pravima i slobodama.

-Ona je ostala entitet BiH u kojem se vrši drastična diskriminacija i pokušava provesti nasilna pravoslavizacija i srbizacija nesrpskog stanovništva, te zbog toga mora nestati ili doživjeti korjenite promjene. Pokušaji nekih političkih stranaka i pojedinih međunarodnih krugova da rješenje Ustava BiH traže u trodjelnoj etničkoj podjeli države treba od strane bošnjačkog naroda i svih patriota biti jasno odbačeni na predstojećim izborima – ističe Tokić.

Naglašava da Bošnjaci, kao većinski narod, moraju preuzeti punu odgovornost za sudbinu države BiH ne čekajući da oni koji je ne žele i koji je permanentno pokušavaju uništiti naprasno od jedanput zavole.

-U tom kontekstu posebnu historijsku važnost imaju izbori u RS-u gdje bošnjački narod kao ozbiljan politički faktor ne postoji već više od decenije. Povratak bošnjačkog naroda u politički život ovog entiteta predstavlja najbitniji preduslov uspješnosti ustavnih promjena u BiH koje će omogućiti punu funkcionalnost i njeno brže uključivanje u evropske i evroatlantske integracije – podvlači Tokić.

Zbog toga poziva sve Bošnjake i patriote BiH da budu svjesni značaja “historijske sekunde” u oktobru ove godine te izađu na izbore i doprinesu dugoročnoj stabilnosti BiH na svakom pedlju njene teritorije, saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.