Stari žig čuvaju u Češkoj

Stari žig čuvaju u Češkoj

45
0
PODIJELI

Centralna izborna komisija (CIK) BiH posjeduje dva gotovo identična vodena žiga za glasačke listiće za izbore 2012. i 2014. godine, što daje osnova za sumnju u mogućnost falsificiranja, upozorava Halid Genjac, delegat SDA u Domu naroda parlamenta BiH.

Naime, CIK BiH, koji je za svoj rad odgovoran Parlamentarnoj skupštini BiH, donedavno je u svom posjedu faktički imao tri vodena žiga, za parlamentarne izbore 2010. i 2014, te za opštinske izbore 2012. godine. Potpuna nelogičnost  čuvanja dva “stara” primjerka ovog jedinog mehanizma zaštite od mogućnosti falsificiranja listića pojedinim parlamentarcima je bila dovoljan signal za uzbunu i postavljanje niza pitanja.

Genjac pojašnjava da je nakon njegove intervencije žig iz 2010. uništen, ali da CIK BiH kod firme u Češkoj i dalje čuva onaj iz 2012. godine.

“Rješenja ova dva žiga su veoma slična, neprimjetne su razlike, tek u nekoliko milimetara. Imam potvrdu da je žig iz 2012. još kod firme u Češkoj. I on mora biti uništen jer nema nikakve logike da ga čuvaju. CIK mora otkloniti te sumnje”, ističe Genjac.

CIK ima opravdanje: Na sve ovo Maksida Pirić, portparol CIK BiH, kaže da se ugovorom preciziraju izrada sita sa vodenim žigom, te datum i način uništavanja.

“Postoje opravdani razlozi zašto se to sito čuva. I ne postoji nikakva mogućnost njegove zloupotrebe. Za ove izbore kompanija koja je dobavljač papira je iz Slovenije, urađeno je sito i za potrebe ovih izbora i, također, s ovom kompanijom iz Slovenije je potpisan ugovor prema kojem će sito biti uništeno za četiri godine”, ističe Pirićeva.

Ona uvjerava da ne postoji nikakva mogućnost zloupotrebe, te poziva bilo koga ko ima suprotne dokaze da ih prijavi. U CIK-u ne vide problem ni što se dva žiga, za izbore 2012. i ovaj aktuelni, razlikuju u samo nekoliko milimetara.

“Mi imamo posebne mehanizme tajne zaštite. Postoji jasna razlika poznata CIK BiH, za svake izbore imamo obilježja koja se ne vide golim okom”, uvjerava Pirićeva.

Prema saznanjima “Nezavisnih”, ugovor koji definira izradu sita s vodenim žigom te datum i način njegovog uništavanja nikada nije bio na sjednici CIK BiH. S obzirom na to da je riječ o iznimno osjetljivoj problematici, koja uveliko može uticati na rezultate izbora, ovdje se postavlja niz logičnih pitanja. Zašto je žig iz 2012. još u Češkoj, ili ko je odobrio sklapanje takvog ugovora ako se zna da se u BiH izbori održavaju u ciklusima svake druge godine?

Čuvanje “starog” žiga nelogično je i zato što je njegova cijena, u odnosu na ukupne troškove jednih izbora, zanemarivo mala i kreće se do 4.000 eura.

Poslanici nisu upoznati: Za Lazara Prodanovića, poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ova informacija je nova. On zaključuje da u BiH do sada nije bilo afera kad su u pitanju štampani materijali, ali “da je sve moguće”.

“Ipak mislim da su u segmentu nesređenih spiskova veće mogućnosti zloupotreba, i u tom smislu CIK snosi punu odgovornost. U svakom slučaju, CIK treba osigurati maksimalnu zaštitu”, kaže Prodanović.

I za Matu Franjičevića, poslanika HDZ BiH u Predstavničkom domu, ovo je nova informacija.

“Slažem se da nije logično da se uopće čuva vodeni žig nakon što proteknu izbori. A ako je tako formulirano ugovorom, ne vidim pravi razlog da je jedan takav ugovor uopće sklopljen”, ističe Franjičević. On zaključuje da je neophodno eliminirati bilo kakvu mogućnost zloupotreba u izbornom procesu.

“Imaćemo još jednu sjednicu Zastupničkog doma u ovom mandatu i možda bude otvoreno i ovo pitanje”, najavljuje poslanik HDZ BiH.

Bradarić: CIK-om upravljaju politički mentori

Mehmed Bradarić, delegat SDP-a u Domu naroda, upoznat je s Genjčevom inicijativom, ali mu nije poznato kakav je odgovor dobio od CIK-a.

“Međutim, siguran sam da CIK BiH nije apolitična institucija jer rade onako kako im kažu njihovi politički mentori. Dakle, moguće je da iza svega ovoga stoji politika, iako mislim da je ovo sve i priprema SDA da opravdaju loš izborni rezultat”, cijeni Bradarić.

(Radio Glas Drine/Nezavisne novine)