Šarović: Dodik je spreman koristiti nedozvoljena sredstva da ostane na vlasti

Šarović: Dodik je spreman koristiti nedozvoljena sredstva da ostane na vlasti

37
0
PODIJELI

Milorad Dodik neće lako pustiti vlast u RS. Spreman je da koristi sva dozvoljena i nedozvoljena sredstva da bi ostao na vlasti, te da opstruiše predaju vlasti koja je očito na pragu i gotovo da se može vidjeti golim okom, upozorio je potpredsjednik SDS Mirko Šarović, gostujući u emisiji “Specijal – Izbori 2014”, koju uređuje i vodi Sanjin Bećiragić.

Dodikovu tvrdnju da opozicija sprema neregularnosti oko izbora, a stranci pobunu i haos u izbornoj noći, Šarović ocjenjuje kao vrstu utjerivanja straha i Dodikovu brigu.

“Iz dana u dan njegovo lice je sve više zabrinuto. Opozicija ne želi mijenjati vlast na ulici, bilo kakvim pobunama… Izbori su prilika za to. Dodikove najave više govore o našoj konkurenciji i nekim planovima”, dodaje Šarović.

Da je Dodik u panici dokazuje i činjenica da je nedavno raspustio izborni štab.

“Neposredni povod bilo je istraživanje agencije Ipsos, a koje je naručio SNSD. Rezultati su pokazali da je Ognjen Tadić u prednosti na Dodika, koji je glavni adut vladajuće koalicije”, navodi Šarović.

U dosadašnjem toku izborne kampanje bilo je incidenata, povišenog tona, čak i fizičkih napada. Vjeruje da će se u preostalom dijelu retorika još izoštriti. Pred nama je, tvrdi, uzbudljiv period.

“Čini mi se da su ovi izbori jedni od najvažnijih zbog teškog perioda u kojem se nalazi cijela zemlja. Građani očekuju više nego do sada, očekuju neku vrstu prekretnice. To očekuju i zemlje regije i međunarodna zajednica”, navodi on.

Cilj SDS je pobjeda. Nakon devetogodišnje vlasti SNSD, izgubljenog perioda i protraćenog vremena, smatra da je došlo vrijeme za promjene.

“SDS je učio na vlastitim greškama. Sazreli smo kao stranka i spremni smo preuzeti odgovornost u RS, ali i u onom dijelu koji nam pripada na državnom nivou”, poručuje potpredsjednik ove političke partije.

On je još 2013. godine ustanovio da popularnost Milorada Dodika kopni. Apsolutnu prednost u utrci za predsjednika RS daje Ognjenu Tadiću.

“Pažljivo smo birali predsjedničkog kandidata. Izabrali smo onoga za kojeg mislimo da može ostvariti najbolji rezultat. Ima perfektnu biografiju kao porodičan čovjek, profesionalac. U svemu je u prednosti u odnosu na protivkandidata Dodika. Dokazao se u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH. Radi se o ličnosti koja je dostojna funkcije predsjednik RS. Najvažnije nam je da može služiti svim građanima RS, a ne samo predstavnicima jedne političke opcije”, obrazlaže Šarović svoj stav.

Zašto je Mladen Ivanić bolje rješenje za RS i BiH od Željke Cvijanović?

“On je predstavnik naše koalicije. Koalicioni kapacitet i sama ličnost Mladena Ivanića kompetentni su da on bude jedan od trojice članova Predsjedništva BiH. O njemu kao političaru suvišno je trošiti riječi. Ima mnogo više iskustva i znanja od Željke Cvijanović. Ona je samo bila na funkciji ministrice i premijerke RS, ali se nije proslavila. Smatramo da je to izgubljen period za RS”, odgovara Šarović.

Budući da ima iskustva kao član Predsjedništva BiH, govorio je i o važnosti ove funkcije.

“Tri člana Predsjedništva BiH treba da postignu konsenzus da na dnevni red stavljaju pitanja važna za zemlju i građane. U periodu kada smo pokojni Sulejman Tihić, Dragan Čović i ja bili članovi Predsjedništva BiH, velike nacionalne teme ostavljali smo po strani jer smo znali da ćemo teško doći do dogovora. Nismo te teme forsirali. Bavili smo se temama koje su značajne za svakodnevni život građana, znali smo da se o takvim pitanjima možemo dogovoriti. Ne insistirati samo na svojoj istini, nacionalnim pitanjima oko kojih unaprijed znamo da ne možemo doći do rješenja. Takva pitanja će na dnevni red možda doći u budućnosti”, navodi on.

Za aktuelni sazvi Vlade RS tvrdi da je najgori od Dejtona.

“Ne kažem da je isključiva subjektivna krivica članova Vlade, ima mnogo i objektivnih faktora. Ova vlada se nema bilo čim posebnim pohvaliti, izuzev što je bjesomučno svih ovih godina zaduživala RS. To je jedino što ova Vlada radi da bi mogla da preživi. Više od pola Vlada je potpuno nepoznato javnosti. Cvijanović je vodila rigidnu politiku i strančarila je. Nisu se snašli ni prilikom poplava. Iscrpili su sve javne fondove i javna preduzeća, iscrpili sva sredstva kako bi krpili budžet. Uzeli su 100 miliona iz Elektroprenosa, 70 miliona iz Elektroprivrede, uzeli su dobit iz Elektrodistribucija, rudnika hidro i termo elektrana da bi napunili budžet. Tako dalje ne možemo. Nisu u pitanju godine, već sedmice i mjeseci u kojima će ovaj sistem morati da kolabira”, upozorava Šarović.

SDS se u izbornoj kampanji opredijelio za ekonomske teme, budući da one interesuju najveći broj građan.

“Zagovornici smo Dejtona. Smatramo da se treba eksperimentisati sa promjenom Dejtona, trećim entitetom… No, RS se najbolje čuva napretkom i ekonomijom. To je najvažnije pitanje za svakog čovjeka. Budućnost naše djece je u razvoju cjelokupnog društva. Za nas je najveći patriota onaj ko vodi računa o budućnosti naše djece”, potcrtava Šarović.

Naglašava – patriotizam se ne mjeri busanjem u prsa i srbovanjem.

“To vrijeme je iza nas. Zašto bi Dodik bio veći patriota od mene? Možda misli da je njegov doprinos u ratu RS veći od mog ili Ognjena Tadića, koji je bio u hrvatskim zatvorima? Ne može nam niko držati lekcije o patriotizmu”, kategoričan je potpredsjednik SDS.

Osvruno se i na optužbe Nikole Špirića da opozicija RS šuruje sa međunarodnom zajednicom u projektu rušenja vlasti. Smatra da su takve poruke neumijesne. Najmanje je Špirić pozvan da govori takvo nešto.

“Iako znam profil ličnosti Nikole Špirića, nisam vjerovao da može ići do te mjere. Mnogi članovi SDS, pa i sama stranka, su pod jednom vrstom sankcija, posebno SAD. To je činjenica. Takva etiketa ne može pristajati spram SDS. Takvim stvarima se ova stranka ne bavi, niti se ikada bavila. Ako pobjedimo, pobijedićemo sami, na osnovu svog programa, svog a ne tuđeg novca, nikakvim šurovanjem…”, dodaje Šarović.

U protekle četiri godine BiH propustila je brojne šanse, između ostalog, i napredak na EU putu. Šarović smatra da bi gubljenje nove četiri bila nepopravljiva katastrofa za našu zemlju. Odgovornost snose političari.

“Moramo raditi na podizanju konkurentnosti zemlje, ekonomiji, usvajati standarde EU. Ne smijemo izgubiti mogućnost da dobijemo bespovratna grant sredstva koja nam Brisel nudi u narednih šest godina. Nismo valjda ludi da propustimo nove šanse”, naglašava Šarović.

Na bh. političkoj sceni nedostaje konsenzus jer pojedini politički akteri žele koristiti vrijeme na vlasti za druge teme, umjesto da se okupljaju oko onih ključnih, poput napredovanja ka EU i razvoju ekonomije.

“Moramo se baviti tim temama, a sve ostalo…ako stignemo, uključujući i presudu Sejdić – Finci. U par navrata predlagana su rješenja, no od pomenute presude željelo se izvući više”, dodaje Šarović.

Šarović nije na kandidatskim listama. Je li to strateški potez SDS-a da nakon izbora ima siguran i provjeren kadar za Vijeće ministara BiH?

“Trenutno smo orijentisani na pobjedu. Ukoliko se to desi, dio nas će zauzeti ključna mjesta. Vjerujem da će u Vijeću ministara biti najmanje pet političkih stranaka. Broj ne predstavlja problem, ako tu budu sjedili ljudi koji će biti spremni na kompromis i konsenzus. Odluke treba donositi u institucijama, a ne da to rade lideri političkih stranaka na planinama, morima, Briselu ili negdje drugo”, smatra Šarović.

Duboko je uvjeren u promjene nakon oktobarskih izbora. Tvrdi da je SDS snaga koja ih može donijeti. Pobjeda nije plijen, nego prilika za nevjerovatnu borbu i neprekidan rad da se točak pokrene u pravcu naprijed.

U dijelu razgovora, komentarisao je i zapaljive političke izjave na relaciji Sarajevo – Banjaluka, koje stvaraju antagonizam.

“To odgovara ljudima koji nemaju rješenje za ključna pitanja građana. Dakle, oni posežu za zapaljivom retorikom. Utjerivanjem straha građanima stvara se antagonizam i privid da su to najvažnija pitanja. Zašto se na govori o obećanjima koja nisu ispunjena, zašto se ne polažu računi kod građana? Umjesto toga, zapljuskuju nas zapaljivom retorikom”, dodaje Šarović.

Šta će se pak desiti ukoliko izborni rezultat ne bude u korist SDS?

“Čestitaćemo onima koji su pobijedili. Naša poruka je – ako vam je dobro, onda u redu. Mi smatramo da stanje treba mijenjati. Ne obećavamo, već nudimo konkretne projekte i programe. Spremni smo položiti račun građanima kada za to dođe vrijeme”, zaključuje potpredsjednik SDS.