Raguž: Ova zemlja ima legitimno pravo na stabilnost i perspektivu

Raguž: Ova zemlja ima legitimno pravo na stabilnost i perspektivu

48
0
PODIJELI

Ovdje smo da u ovim teškim trenucima, složenim gospodarskim, političkim, institucionalnim, finansijskim i svakim drugim prilikama u Bosni i Hercegovini, vratimo vjeru i pošaljemo pozitivne poruke da je moguće i da će biti evropska demokratska, funkcionalna i pravedna BiH u vremenu kad mnogi žele poslati suprotne poruke, rekao je na pres-konferenciji Martin Raguž, predsjednik HDZ1990, u okviru svoje posjete Tuzli. 
Predsjednik HDZ1990 je također kazao da ova zemlja ima legitimno pravo na stabilnost i perspektivu, da su političari i politike odgovorne da to osiguraju a da su predstojeći izbori najbolja prilika da se otpočne sa zaustavljanjem negativnih obrazaca i destrukcije i vraćanja povjerenja u ovu zemlju i njene ljude.

Ovo je ujedno i glavna poruka u Tuzli koju Raguž i kao predsjednik HDZ1990 i kao kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda želi poslati.

– Ovo je zemlja dobrih ljudi, dobrih resursa, ogromnog kulturnog i povijesnog naslijeđa i vrijeme je da se to valorizira u jednu održivu i perspektivnu cjelinu, a ne da se nastavlja agonija i destrukcija. Ja mogu samo obećati diskontinuitet od negativnih političkih obrazaca u ime stranke koju predvodim i u ime članstva stranke, a i moja kandidatura je isključivo u toj funkciji – rekao je Raguž.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH je rekao da je vrijeme da iskoristimo ispruženu ruku međunarodnih partnera te međunarodne zajednice i da ne izigramo rokove, da ne manipuliramo obećanjima i da budemo na razini očuvanja običnog čovjeka.

– Vrijeme je da se vraćamo jednom ozbiljnom političkom radu, novoj političkoj kulturi i da vratimo vjeru u zemlju i njene ljude. To je glavna poruka koju ću večeras poslati na ovoj tribini i očekujem da svi skupa i političari i stranke i mediji i intelektualci i ukupna javnost shvate krucijalnu dimenziju ovih izbora, jer izbor može biti između nastavka agonije i statusa quo i promjene. Mi želimo biti dio promjene i pozivamo i druge da vode pozitivnu kampanju, da nude rješenja i da vraćamo vjeru u institucije – poručio je Raguž te dodao da je Tuzlanski kanton kao najmnogoljudniji kanton izuzetno važan, jer osim što posjeduje ogromne poljoprivredne, turističke i sve druge resurse, mjesto je u kojem se ti potencijali konačno trebaju valorozirati.

Martin Raguž je sa izaslanstvom HDZ1990 položio cvijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima 115 HVO brigade „Zrinski“ na Husinu, te na spomen obilježju masakra na Kapiji u Tuzli, nakon čega je uzeo učešće u tribini “Zaposlena i europska Bosna i Hercegovina”.