Održan promotivni skup kandidata koalicije Domovina u Janjarima: Jedinstveno za Domovinu

Održan promotivni skup kandidata koalicije Domovina u Janjarima: Jedinstveno za Domovinu

50
0
PODIJELI

U naselju Janjari Koalicija Domovina održala je centralni predizborni skup za općinu Ugljevik. Članovima i simpatizerima sedam koalicionih partija koje u entitetu Republika Srpska čine jedinstven probosanski patriotski blok, predstavili su se kandidati za Narodnu skupštinu RS,  kandidati za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i mr. Ramiz Salkić, kandidat za predsjednika/potpredsjednika entiteta Republika Srpska.

Obraćajući se prisutnima mr. Ramiz Salkić istakao je Podrinje kao dobar primjer realizacije Aneksa Sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je naglasio da predstoji period značajnijeg angažiranja svih resursa države Bosne i Hercegovine na procesu povratka:

-Vi ovdje pokazujete kako se reintegriše Bosna i Hercegovina. Ali pokazujete i da je za održivi povratak potrebno osigurati izvore egzistencije. Naš narod je vrijedan i općinske, entitetske i državne institucije moraju osigurati uslove ljudima da rade i zarađuju. Nažalost, mi nismo imali iz Banja Luke podršku koju zaslužujemo i koja nam je neophodna. Zato vas molim da sada budemo jedinstveni i da se izborimo za mjesta u Narodnoj skupštini. Onda ćemo imati snagu da se izborimo za vaša prava. Nećemo dopustiti da kao konstitutivni narod u svojoj zemlji budemo diskriminisani, rekao je mr. Salkić.

Mr. Ramiz Salkić je istakao da su antibosanske snage u manjem BH entitetu proteklih godina svjesno sprječavale ekonomsko jačanje bošnjačkih porodica i pojedinaca, nadajući se da će proces povratka biti zaustavljen. Takvu politiku, naglasio je, prihvatili su i neki političari iz bošnjačkog naroda:

Neki nam govore da je proces povratka okončan. Ne, povratak će trajati sve dok postoji i jedan čovjek koji ima želju i namjeru da se vrati i živi u svom domu iz kojega je protjeran. Ovdje moram reći da je naš cilj, nas koji smo se vratili, da razvijamo suživot i da sarađujemo sa komšijama Srbima i Hrvatima. Mi moramo graditi svoju budućnost, a budućnost u ovoj zemlji mora biti zasnovana na njenom Ustavu, a Ustav kaže da je BiH zemlja Bošnjaka, Srba i Hrvata, ravnopravnih i slobodnih građana. Mi zahtijevamo da u manjem bh entitetu budemo slobodni, jednakopravni i da se nad nama ne vrši diskriminacija, zaključio je mr. Salkić.

Janjari 1

Senija Bubić, kandidatkinja Koalicije Domovina za Narodnu skupštinu RS, u svom obraćanju je podsjetila članove i simpatizere sedam stranaka  Koalicije Domovina da 12. oktobra 2014. izađu na izbore i glasaju za kandidate Koalicije:

Stranka demokratske akcije odlučila je da se na ovim izborima pojavi sa drugim strankama u okviru koalicije Domovina, jer smo odlučni da ovoga puta budemo jedinstveni. A bit ćemo jedinstveni i ubuduće, jer se samo tako možemo izboriti za državu Bosnu i Hercegovinu, kazala je Senija Bubić.