Ikanović: Jezik Bošnjaka nije bošnjački, nego je bosanski jezik

Ikanović: Jezik Bošnjaka nije bošnjački, nego je bosanski jezik

51
0
PODIJELI

Jezik Bošnjaka nije bošnjački, jezik bošnjačkog naroda, naš jezik ili maternji, nego je bosanski jezik. Tako je bilo vijekovima i tako će i ostati – navodi u saopćenju za javnost predsjednik općinskog savjeta Stranke za BiH Bratunac Edin Ikanović, reagirajući na izjave ministra Gorana Mutabdžije.

Ikanović ocjenjuje da je za ovakvo stanje u obrazovanju u RS najodgovorniji resorni ministar Mutabdžija, “koji sve radi pod direktivom svog šefa Milorada Dodika”.

-Četiri godine je proveo na funkciji gledajući diskriminaciju koja se vrši nad povratničkom djecom, a da pri tome ništa nije uradio, ne uzimajući za ozbiljno problem roditelja i djece iz Konjević-Polja i Vrabanjaca – ističe Ikanović.

Kaže da mu je drago da su roditelji djece iz Konjević-Polja, mimo obrazovnog sistema RS-a, našli riješenje za svoju djecu, a izražava nadu da će njihov primjer slijediti i roditelji djece iz Vrabanjaca, ali i roditelji djece u ostalim mjestima gdje se vrši očigledna diskriminacija Bošnjaka.

-Obrazovanje bez diskriminacije mora biti prioritet, budući da u tome leži nada u opstanak povratničkih zajednica i opstanak nove generacije na području entiteta RS – poručuje Ikanović.