Duraković-Hadžiomerović: Želim nastaviti stopama rahmetli oca Nijaza

Duraković-Hadžiomerović: Želim nastaviti stopama rahmetli oca Nijaza

71
0
PODIJELI

Jasna Duraković-Hadžiomerović, profesorica na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu i kandidatkinja SBB-a – Fahrudin Radončić za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, u intervjuu za „Dnevni avaz” pojašnjava razloge svog političkog angažmana, te govori o tome zašto želi stanje u BiH mijenjati baš u redovima Saveza za bolju budućnost.

U razgovoru za “Dnevni Avaz”, Duraković-Hadžiomerović, koja je diplomirala na Univerzitetu u Vašingtonu u SAD-u, a magistrirala i doktorirala na FPN-u u Sarajevu, kaže da je krajnje vrijeme za promjene.

Ona kaže da ju je da se kandidira, prije svega, ponukala teška situacija u koju je BiH dovedena posljednja dva desetljeća i želja da se nešto uradi i promijeni nabolje.

– Mislim da bi bilo neozbiljno, ne samo s moje nego sa strane bilo kojeg intelektualca, sjediti skrštenih ruku i čekati da promjene dođu same od sebe. Ima u ovoj mojoj odluci i inata da pokažem da može i drugačije. A moj rahmetli otac Nijaz Duraković znao mi je reći da sam ja poput njega, kada se zainatim, onda mogu sve što poželim. A sada želim bolji život za sve ljude u ovoj zemlji i želim nastaviti stopama svoga rahmetli oca. Društvo smo ogrezlo u korupciju, nemoral, i u potpunoj smo ekonomskoj, socijalnoj i duhovnoj krizi. I posljednje međunarodne analize koje BiH svrstavaju na zadnje mjesto po razvoju, a među prvima po zaduženjima svjedoče o tome – 20 godina idemo u krivom smjeru i vrijeme je da mijenjamo kurs – kazala je Duraković-Hadžiomerović

Na upit zašto je odlučila mijenjati stanje u zemlji kandidaturom u SBB-u -Fahrudin Radončić, rekla je da je pasivni  član SBB-a od 2011. godine, ali s obzirom na to da je  u međuvremenu postala majka, nije se ni mogla ranije više angažirati.

S druge strane, kako kaže, u SBB-u je prepoznala progresivnu snagu koja BiH i njene građane može povesti ka evropskim integracijama, a samim time i boljem i kvalitetnijem životu.

– Tome je  dosta  doprinio i moj rahmetli otac, koji je bio dugogodišnji prijatelj Fahrudina Radončića. Otac je uoči općih izbora 2010. godine već bio duboko razočan stanjem u koje su dotadašnje vlasti dovele zemlju. Nadu da se nešto može promijeniti nabolje ulio mu je Radončićev politički angažman. Sjećam se da je otac tada govorio da je Radončić jedini politički lider u BiH koji je sposoban učiniti nešto, naročito na ekonomskom oporavku uništene BiH. Uvijek sam vjerovala u stavove svoga oca i znam da bi on danas podržao moju odluku. I zbog njega sam danas ovdje i na listi SBB-a – kaže Duraković-Hadžiomerović.